Előző
Következő
új cikk

Külföld

Keményen bírálják Varsót az Európai Parlamentben

MTI|2017. nov 15. 11:54
[A+ A-]

Ismét a lengyel jogállamiság helyzetéről vitatkoztak szerdán a képviselők az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén: a felszólalók nagy többsége komoly bírálatokat fogalmazott meg a varsói fejleményekkel kapcsolatban, mások viszont a demokratikusan megválasztott kormány döntéseinek tiszteletben tartására szólítottak fel.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke mindenekelőtt leszögezte, a jogállamisági kérdések soha nem csak egy adott országot érintenek, hanem a közösség egészét. Kiemelte: a brüsszeli testület ezért "valódi konstruktív párbeszédet" szeretne folytatni Varsóval.

Matti Maasikas, az EU soros elnökségét betöltő Észtország uniós ügyekben illetékes miniszterhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a közös értékeket minden egyes tagállamnak tiszteletben kell tartania.

Lengyel EP-képviselő: az Európai Bizottság törvénytelenül jár el

Az Európai Bizottság törvénytelenül jár el Lengyelországgal szemben, egyértelműen megszegi az uniós alapszerződéseket - nyilatkozott Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője szerdán, miután a Jog és Igazságosság (PiS) küldöttsége elhagyta a lengyel jogállamiságról szóló, plenáris EP-ülést.

Legutko szerint Brüsszel a lengyel jogállamiságról folytatott párbeszéd folyamán "teljességgel semmibe veszi" a lengyel kormány érveit, "szemétkosárba dobja őket, és csak megismétli saját ajánlásait, amelyek igazából nem is ajánlások, csupán egy ultimátum".

A szerdai strasbourgi plenáris ülésen "nem vitáról, csupán támadásról volt szó" - értékelte Legutko a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva. "Megállapítom, hogy az Európai Bizottság törvénytelenül jár el Lengyelországgal szemben, ez az alapszerződések egyértelmű megszegését jelenti. A bizottságnak nincs ilyen hatásköre, érvényben van a hatáskör-átruházás elve" - jelentette ki a lengyel EP-képviselő, reagálva egyebek között arra, amit a testület első alelnöke, Frans Timmermans a vita során elmondott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!