Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Itt a piac vége?

Népszava|2017. nov 17. 06:04
[A+ A-]

Ez elintézte, az gratulált. Ez a történet röviden. Hosszabban: Tállai András fideszes országgyűlési képviselő, Mezőkövesd ex-polgármestere, az adóhatóság elnöke úgymond "elintézte", hogy választókerületében csökkentse az üzemanyagok árát a MOL. S lőn, az árak megindultak a lejtőn, lefelé.

Igaz, némely helyi lakos azt nyilatkozta, hogy korábban például Mezőkövesden drágábban mérték a benzint és a gázolajat, mint a környéken, vagyis csak az átlagárhoz igazodtak. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy milyen értetlenkedő arcot vágott Tállai, amikor az újságírók rákérdeztek a főadószedői árképzésre. Láthatóan egyáltalán nem értette, mi ezzel a baj. Ő csak a munkáját végezte - magyarázkodott.

A fideszes politikus tevékenységéről talán csak azt a cinikus gesztust jegyezte fel eddig a közemlékezet, amikor szembetűnően kapatosan hókotrásra biztatta városa határában a közmunkások éhségmenetének résztvevőit. Hűséges embere mellett most természetesen kiállt Orbán Viktor miniszterelnök is. A főadószedő lépését firtató kérdésre csak annyit válaszolt: gratulálok!

Az a rossz hírem van, hogy ez nemcsak a kormányfő közismerten krakéler természetét bizonyítja, hanem azt is, hogy sem Orbánnak, sem a vele együtt a Kádár-korban szocializálódott többi fideszes politikusnak nincs fogalma a szabad versenyes kapitalizmus lényegéről, működéséről. "Ha nekem lesz ilyen lehetőségem, biztos, hogy én is meg fogom ragadni" - nyilatkozta a Hír TV-nek egy fideszes országgyűlési képviselő, párttársa, Páva Zsolt pécsi polgármester pedig már jelezte, megkéri a körzet fideszes honatyáját, intézze el, hogy Komlón is olcsóbbak legyenek az üzemanyagok.

A "létező szocializmus" szelleme járja be Magyarországot és temeti maga alá a piacgazdaság maradékát. Nagy kérdés, lesz-e még ebből feltámadás?

Bihari Tamás