Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Fidesz a Hegylakóktól fél a választásnál

Népszava|2017. nov 17. 05:05
[A+ A-]

A közgazdász nem „finnyáskodna” FOTÓ: CSORTOS SZABOLCS

Csak a Hegylakó projekttel győzhető le a Fidesz a 2018-as választáson, vagyis oly módon, hogy a kormányt megbuktatni akaró politikai erők oldalán egyetlen jelölt marad, s a mögé beáll valamennyi ellenzéki párt – ez a véleménye a 43 éves Kész Zoltánnak, aki független jelöltként (az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a MoMa támogatásával) legyőzte fideszes ellenfelét a Veszprémben 2015-ben tartott időközi voksoláson. 

Az angoltanárból lett – fideszes múltú, de pártjával szembe forduló - parlamenti képviselő egy pécsi civil fórumon hangsúlyozta, hogy a kormánypártoknak 2 millió masszív szavazójuk van, ám Magyarországon 8,1 millió választópolgár él, s Kész szerint van esély rá, hogy a pártok fölött álló, hiteles jelöltek megszerezzenek 3 millió szavazatot. A politikus ilyen jelöltnek gondolja Gémesi György gödöllői és Lakatos Béla ácsi polgármestert, valamint Hadházy Ákos, LMP-s, és Hiszékeny Dezső szocialista képviselőt.

A pécsi fórum másik előadója, Mellár Tamás, közgazdász, egyetemi tanár maradéktalanul egyetértett Kész Zoltánnal. Mellár az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt, majd a Fidesz színeiben önkormányzati képviselőként dolgozott Pécsen, ám az elmúlt években keményen kritizálja Orbán Viktor politikáját. A 63 éves professzor sokak biztatására úgy döntött, hogy függetlenként elindul a 2018-as választáson, de csak akkor, ha Pécsen az ellenzék egységesen támogatja őt. Ha jobbat találnak nála, félreáll, s ő is a méltóbbat támogatja, a lényeg, hogy a Fidesznek mennie kell, mert, ha Orbán újabb 4 évet kap a választóktól, akkor az ország az Unió perifériájára szorul, orosz függőségbe kerül, eladósodik, és a következő kormány kilátástalan helyzetet örököl.

Arra – a lapunk által feltett – kérdésre, hogy a baloldali pártok, az LMP és a Jobbik hajlandók-e együttműködni, Kész Zoltán így felelt: a választók többsége azt akarja, hogy ez a kormány takarodjon innen! Az ellenzéki pártoknak ezt a megrendelést kell teljesíteniük, és nem szabad egymással szemben finnyáskodni. Hozzátette, hogy 2015-ben nem fogadta volna el az általa nácinak ítélt Jobbik támogatását, azóta a párt sokat változott (s ma már a Fidesz a náci párt), ezért 2018-ban nem utasítaná el a Jobbikot. Mellár azzal egészítette ki az előbbieket, hogy a Jobbik nélkül nem lehet kormányt váltani.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!