Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Pillantás a kilencedikről - Bátran cigányozzunk!

Népszava|2017. nov 18. 06:05
[A+ A-]

Méltatlanul megfeledkeztek Orbán Viktor múlt vasárnapi kongresszusi beszédének egy olyan részletéről, amely pedig sokat elárul az előadó gondolatvilágáról. A méltatlanul egyébként idézőjelbe kellett volna tennem, mert annak van pozitív tartalma is, itt azonban épp az ellenkezője történt; olyan kijelentést tett a miniszterelnök, amelyet komoly felháborodási hullámnak kellett volna követnie, de itt szinte teljesen észrevétlen maradt. A mondat, amely majd’ egy hét elteltével sem hagy nyugodni, így hangzik: „Nálunk nincs jövője annak az életformának, amely nem a gyerekekért, hanem a gyerekekből akar megélni.”

Huh, mondtam, amikor meghallottam Orbán Viktor szavait. Huh, hiszen ez az ember, aki történetesen Magyarország első számú polgára, itt most vastagon cigányozott. Kétségtelen: újra csak kódolt szövegbe burkolta mondandóját, de kétség sem férhet hozzá, hogy kikről beszélt. Hiszen meglehetősen közkeletű az a vélekedés - és tudjuk, nem idegen a mai kormánytól és annak fejétől sem -, hogy a cigányok egy része azért hoz világra sok-sok gyereket, mert az állami segélyből akar megélni. Ez a mondat is erről szól, olcsó népszerűséget kergetve.

Népszerűséget? - kérdezhetnek vissza, de álszent lenne a kérdés, hiszen világos: ma Magyarországon – miért tettem oda, hogy: ma? – igen erős a cigányellenesség. Legutóbb egy cigány vezető úgy fogalmazott: javítottunk a pozíciónkon, már nem az utolsó helyen állunk a társadalmi presztízs ranglistáján, a menekültek mögénk kerültek. (Tegyük hozzá, bármennyire tagadja is Lázár János, a kormány hathatós propagandájának köszönhetően.)

Ott persze még nem tartunk, hogy a Fidesz elnöke, a valaha liberális Orbán Viktor nyíltan fellépjen a romák ellen, ennyiben tartja magát az amúgy elutasított politikai korrektséghez, no meg szüksége is van a romák szavazataira, de a dupla fenekű mondatba burkolt cigányozás belefér. Az ellen a hivatalos roma vezetők sem tiltakoznak, sőt Farkas Flórián boldog arccal vállalja a megaláztatásokat; neki az a dolga, hogy meg se hallja az ilyen vagy ehhez hasonló kijelentéseket. Békésen parolázik Balog Zoltán emberminiszterrel is, aki pedig – a Mérce hívta fel rá a figyelmet - még 2014-ben arról beszélt, hogy vegyük észre, „hová születnek azok a gyerekek, akik megszületnek.”

De hát Farkas Flórián csak egy a kollaboráns roma vezetők közül. És nem azért használom a kollaboráns kifejezést, mert helytelennek tartom, ha a cigányság irányítói jó kapcsolatot ápolnak a kormányzattal. Azért használom, mert épp a cigányság érdekeit nem képviselik megfelelően, nem követelik meg – például a miniszterelnöktől -, hogy a kongresszuson ne kódolt nyelvet használjon a szélsőjobb szavazatok megszerzése érdekében, hanem arról beszéljen: mit és hogyan tesz az elmaradott térségek felzárkóztatásáért, azért, hogy ne legyenek Magyarországon olyan települések, ahol szinte száz százalékban cigányok élnek, de egyiküknek sincs munkája. Ilyenekről egy szó sem esett. A jelenlévők és a szélsőjobbosok nagy-nagy örömére.

Ők vannak többen?

Németh Péter