Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Orbán aggódhat

Népszava|2017. nov 18. 06:07
[A+ A-]

Mostantól minden másképp van. Legalábbis ha lehet hinni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. De miért ne lehetne, hiszen ő áll oda majdnem minden héten az újságírók elé, hogy őszintén, kertelés nélkül elmondja az igazságot. Pontosabban: amit egy-egy ügyről a legfelső vezetés közölni kíván a szélesebb közvéleménnyel.

Csütörtökön azonban támadt egy kis zavar. Némi ellentmondás. Mondhatni apróság, ami azonban megkérdőjelezheti a kormányzati kampányokat. Ami idézőjelbe teheti a sorosozást, a migránsozást, a brüsszelezést, a kedves vezető és legkitűnőbb famulusai állításait. Lázár János ugyanis kijelentette, "amit a kormány mond, nem befolyásolja az embereket".

Feltehetően nem véletlenül, vagy tévedésből hangzott el így. Éppen arról volt szó, hogy Perbálon rendőrt hívtak három Sri Lanka-i egyetemistára. Migránsnak nézték őket. Pedig csak olyan önkéntesek, akik fogyatékosok ápolására érkeztek a helyi lakóotthonba. A dolog egyébként jól végződött, mert a kivezényelt rendőrök rendben találták a papírokat.

Erre az esetre reagált a miniszter, aki elsőre úgy fogalmazott, hogy a történethez nincs köze a kormánypropagandának. Aztán gyorsan ki is igazította magát, mert kiderült, a nemzeti konzultációra gondolt. Amelynek persze alaptétele, hogy erősítse az emberek félelmeit. Sorostól, a bevándorlóktól, az uniótól. Minden rossztól. És akkor már logikus is, hogy ha valahol meglátnak három idegent, ráadásul világosbarna bőrűt és fekete hajút, akkor rettegni kezdenek és rendőrt hívnak.

De aggodalomra nincs ok, hiszen Lázár szerint a kormány állításai nem befolyásolják az embereket. Bár ha ez igaz, akkor meg minek milliárdokat költeni az állandó propagandára, a kérdőívekre, a nép - a választók - meggyőzésére?

Orbán Viktor azonban alighanem így is, úgy is aggódhat. Vagy Lázár, vagy a kampányok miatt.

Sebes György