Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hogy működik az álhír-terjesztés?

nepszava.hu|2017. nov 18. 10:24
[A+ A-]

Illusztráció/Thinkstock

Fiatal lányok képeivel díszített kamuprofil-hálózatról beszélt egy orosz ex-troll az NBC-nek- tudósít az Euronews.

Megszólaltatta az amerikai közvéleményt befolyásolni hivatott orosz trollhadsereg egyik volt tagját az NBC. Vitalij Beszpalov azt mondja, 2014-ben több tucat fiatal társával együtt egy szentpétervári irodaházban írt valótlan híreket, és terjesztette őket hamis közösségi média-profilokon keresztül.

A hamis fiókokhoz fiatal orosz lányok képeit használta, mint mondta, ezek hozták a legtöbb megosztást. Naponta átlagosan húsz hamis hírt vagy videót rakott ki, amelyet aztán a trollhadsereg bloggerei és a fiktív közösségi média-felhasználók osztottak meg. Vitalij Beszpalov szerint csak a Kreml állhatott a tevékenységük mögött, és ezek a műveletek ma is zajlanak. Az NBC riportere megpróbált bemenni az állítólagos trollfarmra, ahonnan minősíthatatlen hangnemben küldték el. A Facebook kongresszusi meghallgatásán kiderült, hogy az orosz trollhadsereg két év alatt nyolcvanezer poszttal árasztotta el a közösségi hálót, amelyek húszmillió amerikait értek el.

- Ezek a trollfarmok olyan mennyiségű tartalmat és hashtaget képesek előállítani, amely eltorzítja az organikus párbeszédet – mondt az NBC-nek Clint Watts közösségi média-szakértő.Moszkva az állítólagos trollhadseregéről szóló híreket álhírnek nevezte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!