Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump csak hiszi, hogy atomcsapást indíthat

nepszava.hu|2017. nov 19. 08:37
[A+ A-]

Tüntetés Németországban az USA és Észak-Korea közötti üzengetés hatására kilátásba helyezett nukleáris támadás gondolata ellen - AFP fotó

John Hyten tábornok, az amerikai atomfegyvereket irányító parancsnok egy kanadai konferencián egészen meredek kijelentést tett: azt mondta, hogy ha az elnök „törvénytelenül” utasítja a hadsereget atomfegyver bevetésére, akkor nem fognak engedelmeskedni – írja a 444.hu a Reuters, illetve a BBC nyomán.

Hyten arra utalt, hogy az USA törvényeit és a nemzetközi szerződéseket tekinti mérvadónak, és ha Donald Trump úgy adna parancsot, hogy ezeket meg kellene szegnie, akkor jelezné az elnöknek, hogy milyen lehetőségei vannak, ahelyett, hogy atomháborút indítana. Az amerikai törvényhozásban hetek óta megy a vita arról, hogy az elnöknek mennyire van szabad felhatalmazása nukleáris fegyverek bevetésére. A probléma Észak-Korea miatt merült fel, Donald Trump ugyanis a Twitteren jelezte, hogy kész az ázsiai ország teljes elpusztítására. Hyten tábornok arról beszélt most, hogy nagyon sokat gondolkodnak a lehetőségeken, és a katonai parancsnokok „nem hülyék."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!