Előző
Következő
új cikk

Belföld

A KOM elfoglalta "a Fidesz korrupciós helyszínét", majd megjelentek a rendőrök (fotók, videó)

nepszava.hu|2017. nov 19. 12:48
[A+ A-]

Fotók: Vajda József

A Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái a nincstelenek lakhatási gondjainak megoldását, a közvagyon megvédését követelve ülősztrájkot kezdtek a Budai Várban található Pest-Buda étteremben vasárnap kora délután. Budapest I. kerületében több olyan önkormányzati ingatlan is van, amit a piaci ár alatt adnak ki módos üzletembereknek, miközben tombol a lakhatási válság, és a szegényeket folyamatosan fenyegeti a kilakoltatás réme a szociális bérlakásokból. Igazságos ez? - jelent meg a felhívás vasárnap kora délelőtt a KOM Facebook oldalán.

Harminc, a Közös Ország Mozgalomhoz és A Város Mindenkié csoporthoz tartozó aktivista foglalta el Zsidai Roy Pest-Buda nevű éttermét a Budai Várban vasárnap nem sokkal dél után. Furmányos akcióval jutottak be: asztalt foglaltak, mintha vendégek lennének, ám rendelés helyett a nincstelenek lakhatási gondjainak megoldását és a közvagyon megvédését követelve kezdtek tüntetni. Azért épp itt, mert a közelmúltban kiderült: a vállalkozó feltűnően olcsón bérli az étterem és az ahhoz tartozó hotel épületét az I. kerületi önkormányzattól.

Juhász Péter, az Együtt elnöke októberben kivett egy szobát a hotelben, ahol egyetlen éjszakért 99 ezer forintot fizetett, miközben Zsidai cége havi 126 ezer forintért bérli az I. kerületi önkormányzattól az egész épületet.


Az aktivisták az ülősztrájkra transzparenseket vittek magukkal, egyikük a bezáratott Népszabadság fénymásolt címlapjával tüntetett. Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom (KOM) vezetője Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből olvasott fel.

A KOM az akció idején közleményt adott ki:  ”Magyarországon ma lakhatási válság van, ami azt jelenti, hogy tízezreknek nincs semmilyen lakhatásuk, százezrek élnek szegényes és súlyosan egészségkárosító körülmények között, és további millióknak okoz jelentős problémát a lakhatásuk fenntartása és biztosítása. Ilyen körülmények között köztulajdonban álló, lakhatási célú ingatlant magáncélra, messze áron alul bérbe adni nem pusztán felelőtlenség, hanem aljas és embertelen cselekedet.” A KOM szerint Magyarországon az a rend: aki közel áll az Orbán-családhoz, annak nyílnak lehetőségek, nekik szabadon lehet rabolniuk és megkárosítaniuk a közvagyont, nekik megadatik a gyarapodás.

A tüntetőkre kihívták a rendőröket, a kiérkező járőrök azonban nem intézkedtek, miután kiderült, hogy nem közterületen demonstrálnak az aktivisták. Egy biztonsági céget is riasztottak.

A polgári engedetlenségi akció követelései:
A lakhatáshoz való jogot nevesíteni az alkotmányban.
Magyarország fogadja el a Módosított Európai Szociális Karta lakhatáshoz való jogról szóló 31. cikkelyét!
Szociális bérlakásokat!
Országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást.
Biztonságos, megfizethető, magánbérleti szektort!
A gyermekes családok lakhatáshoz való jogának az intézményesítése.
Kriminalizáció helyett célzott lakhatási támogatás a hajléktalan embereknek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!