Előző
Következő
új cikk

Belföld

"A kormány videojátékokra fordíthatja a rákos betegektől elvont 2 milliárdot"

nepszava.hu|2017. nov 19. 16:51, frissítve: 2017. nov 20. 11:27
[A+ A-]

A Magyar Közlöny 2017. november 10-i számából szerezhetett tudomást a közvélemény arról a határozatról, amely szerint a kormány 1.999.500 forinttal támogatja az Egymillióan a Magyarországi Esportért Egyesületet egy V4-es e-sportbajnokság és konferencia rendezésére. A Magyar Közlöny egy nappal későbbi számában azonban már nem kétmillió forintról, hanem annak ezerszereséről, csaknem kétmilliárdról volt szó. Ezzel egyidejűleg jelentette be Rétvári Bence, hogy a kormány a rákbetegek gyógyszertámogatási keretét éppen ekkora összeggel csökkenti - írják közleményükben a Liberálisok. Az Emmi cáfolja a párt állításait. 

Feltűnő, hogy a versenyszerű videojátékok bajnokságára szánt nagyvonalú támogatást rekordsebességgel el is kell költeni: alig 2 hónap áll rendelkezésre. Az ügy iránt egyébként lelkesedő gamer szakértők is képtelenségnek tartják, hogy ilyen gyorsan megrendezhető egy színvonalas nemzetközi E-sport bajnokság. 

Az eltékozolt milliárdok mögött valószínűleg nem racionálisan igazolható szempontok, inkább egyéni gazdasági és lobbiérdekek állnak. Erre utal, hogy elsőként a Deutsch Tamás miniszterelnökségi biztos által elnökölt MTK-ban jött létre E-sport szakosztály, valamint, hogy az általa felügyelt Digitális Jóléti Programból finanszírozzák ilyen bőkezűen az E-sport bajnokságot.

Mi, Liberálisok régóta szorgalmazzuk egy átfogó, az ország modernizálását szolgáló digitális stratégia megvalósítását. Aggasztó, hogy bármilyen digitális stratégia csak a kormányzati kommunikáció szintjén létezik, még a kormány által elfogadott részstratégiákból sem valósult meg jóformán semmi. A digitalizációban a lemaradásunk versenytársainkkal szemben folyamatosan növekszik. Különösen felháborító, hogy amíg elmaradnak a sürgető fejlesztések a digitalizáció terén, addig a Digitális Jóléti Programból olyan rendezvényt finanszíroznak ésszerűtlen összegekkel, amelyeknek az értelme, hasznossága, minőségi megvalósíthatósága megkérdőjelezhető, és semmivel sem visz közelebb minket a Digitális Ország - Okos Nemzet programunk céljának eléréséhez - zárul a Magyar Liberális Párt közleménye.

Cáfol a minisztérium
"A kormány videojátékokra fordíthatja a rákos betegektől elvont 2 milliárdot" - állította a Liberális párt közleményben. 
"A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány a rákbetegek gyógyszertámogatási keretét nem csökkenti, hanem 30 százalékkal növeli, 137 milliárdról közel 180 milliárd forintra" - cáfolja közleményében az Emmi. Lájkoljon minket a Facebook-on is!