Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kant fát gyűjt télire

nepszava.hu|2017. nov 20. 06:15
[A+ A-]

A magyar modell működik, és mi, magyarok nem akarjuk lecserélni – vágta a csúcstalálkozó arcába pénteken Orbán Viktor kormányfő az Európai Unió szociális értekezletén, Göteborgban. Az, hogy az európai közösség hét éve csak bambulja az uniós dízellel zakatoló magyar úthengert, még magyarázható: a pragmatista Brüsszel főként - a Budapestnél sokkal fontosabb - Varsónak szab reálpolitikai határokat, anélkül, hogy saját alapelvét, a nemzeti szuverenitást megsértené. Patt.

Ami sokkal nagyobb baj: az uniós zavarnál súlyosabb a belpolitikai tanácstalanság. Teljes a zűrzavar a közvélemény-kutatásokban, amelyek egyszerre jelzik, hogy a lakosság csaknem háromnegyede kormányváltást akar, és azt, hogy a Fidesz és Orbán Viktor messze az élen jár. Nem feltétlenül a felmérések hazudnak, mert a közhangulat nem azonos a közvéleménnyel. És abban is van igazság: a kormányfőnek van mitől félnie, a kisebbség akaratából a többség ellenében nem lehet békésen elkormányozni tartósan egy országot. (Nem is teszi: ezért is a gyűlöletkeltés.) Még csak azt sem mondanánk, hogy zűrzavar volna a polgárok fejében. De az orbáni modell annyiban feltétlen működik, amennyiben nincs ötlete a leszalámizott ellenzéknek, hogyan cserélje le a többség a kisebbség diktatúráját, hogy az országot visszavezesse Európába.

Bárki szólaljon meg ellenzéki oldalon, szinte mindenre csak bólogatni tudunk: itt mindenki mond valami kis igazat. Mindenki látja a célt, csak éppen a célhoz vezető úton lévő bozótosban nem sikerül ösvényt vágni. Szombatra a Közös Ország Mozgalom (KOM) szervezett választási nagygyűlést, amelyre meghívták az ellenzéki pártokat is. Az LMP a „mi nem közösködünk, ami nem szakítás” riszálásával távol maradt. A Momentum meg saját rendezvényét hirdette meg „Választást nyerni a populisták ellen: A holland modell” címmel. Így aztán a KÖM alapítója, Gulyás Márton a gyűlés helyszínére utalva rögzíthette: Gödörben van az ellenzék.

Hosszú volt a délután, s mint jeleztük, mindenki igazat szólt: a civil szervezetek hosszan cáfolták, hogy a magyar modell működne. A pártok (MSZP, DK, Együtt-Párbeszéd, a MoMa és a Liberálisok) pedig dörmögtek hozzá, mintha megelégedtek volna azzal, hogy végre ott ülhetnek a civilek között. A szemlélőt politikai szomorúság öntötte el. Az ugyan már kiderült, hogy pártok nélkül nem működik a politika, de nem nagyon akar látszani, hogy a pártokkal együtt működne: nincs olyan ellenzéki erő, amely integrálni tudná a hatalom ellen fellépőket. A választási rendszer elleni polgári engedetlenség elmarad, az átnevezett előválasztás javaslata erősen billeg.

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke Kantot idézte a Gödörben: Az autoriter állam alaptörvénye olyan, hogy mindannyiunkat megpróbál az ördög viselkedésére ösztökélni. Az ideális alkotmány viszont megtanítja az ördögöket az angyalok viselkedésére. Most már csak az kellene tudni, kíváncsi-e itt még valaki Kantra.

Közben az angyalarcot öltő Jobbik alighanem fát segített gyűjteni a téli fűtéshez, valahol Magyarországon.

Friss Róbert