Előző
Következő
új cikk

Belföld

"A szabadságot szeretem mindenek felett" - Ezért gyújtotta fel magát a lengyel vegyész

nepszava.hu|2017. nov 19. 19:34
[A+ A-]

AFP fotók

A magyarral forró barátságot ápoló jobboldali populista lengyel PiS-kormány elleni tiltakozásként három hete Varsó központjában gyújtotta fel önmagát Piotr Szczęsny. A megrázó öngyilkosság előtt osztogatott tiltakozó röpirata éppúgy nem jutott el a magyar nyilvánosságba, mint ahogy a megdöbbentő tragédia híre sem - írja a közösségi portálon Jávor Benedek. 

Ami azt illeti, a hír eljutott, a Népszava is megírta, az MTI is kiadta, de gyakorlatilag valóban - újabb keserű tapasztalásként - szinte visszhang nélkül maradt, mint egy, az égen egy pillanatra megjelenő cseppnyi sötét felhő, ami gyorsan eloszlott abban az áporodott, tömény, arrogáns, gyűlölettel teli politikai klímában, ami manapság uralja a közéletet. Pedig. 

Pedig Magyarországon fájóan ismerős és tanulságos mindaz, amiről ír - folytatja Jávor.  Itt teszem először magyarul elérhetővé Szczęsny pontjait. Ijesztő, hogy gyakorlatilag egy-az-egyben írhatta volna Magyarországon is. Őrizzük meg emlékét.

Piotr Szczęsny lengyel vegyész október 29-én halt meg, miután 10 napig feküdt összeégve a kórházban. Október 19-én gyújtotta fel magát, így tiltakozva a lengyel kormánypárt politikája ellen. A drámai csekledete közben a Freedom - I'm not able to give it away című dal szólt.  

Lájkoljon minket a Facebook-on is!