Előző
Következő
új cikk

Külföld

A második forduló dönt Chilében

nepszava.hu|2017. nov 20. 09:58
[A+ A-]

Második fordulót rendeznek Chilében. Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában ugyanis egyik jelöltnek sem sikerült abszolút többségre szert tennie. A konzervatív vállalkozó, Sebastian Pinera az első felmérések szerint biztosan győzött, 36,6 százalékkal végzett az élen. A szocialisták, a szociáldemokraták és a kommunisták által támogatott szenátor, Aljandro Guillier 22,7 százalékos eredményt ért el – közölte a választási bizottság. December 17-én, a második fordulóban dől majd el, melyikük lesz a dél-amerikai állam elnöke. Pinera már 2011-2014 között már ellátta Chile államfői tisztségét.

Meglepetésre Beatriz Sánchez újságíró alig marat le a baloldali jelölt mögött: 20,3 százalékot szerzett. A rá szavazókat arra kérte, hogy a második fordulóban Guillierre adják a voksukat. „Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy Pinera megválasztása visszalépés lenne az ország számára” – jelentette ki.

A szélsőjobboldali José Antonio Kast, aki rendre Pinochet kormányzatát dicsőíti, 7,9 százalékot kapott, ezzel negyedik lett. Kast Pinerát támogatja a második körben. Utóbbi kijelentette, „szövetséget kötött” a szélsőjobboldali politikussal.  

Lájkoljon minket a Facebook-on is!