Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lemondott Mugabe

nepszava.hu|2017. nov 21. 17:29
[A+ A-]

Robert Mugabe megbuktatott zimbabwei elnök ellen tüntetnek a parlament hararei épülete előtt 2017. november 21-én, amikor megkezdődött a Mugabe elmozdítását célzó alkotmányos eljárást, amelyet az államfő saját pártja kezdeményezett. Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Az ország parlamentjének elnöke jelentette be a lépést, amely megoldhatja a napok óta tartó alkotmányos válságot - írja az Euronews.

Lemondott Robert Mugabe zimbabwei elnök – jelentette be a parlament elnöke. Az ülésteremben éppen az államfő elmozdítását célzó bizalmatlansági indítványról szóló vita zajlott. A hírre ünnepelni kezdtek a képviselők. A lépés megoldhatja a dél-afrikai ország napok óta tartó alkotmányos válságát.

A távozó államfő napok óta házi őrizetben volt. A múlt héten leváltották pártvezetői posztjáról is. Az országot 1980 óta vezető, kilencvenhárom éves államfő hatalomból való távozását nem csak az ellenzék követelte, hanem saját pártján belül is egyre többen. Megfosztották pártbeli tisztségétől Mugabe feleségét, Grace-t is, aki a nőjogi liga elnöke volt. Grace Mugabe befolyása a politikában és látványosan költekező életmódja sokak rosszallását kiváltotta.

A múlt héten úgy tűnt, a katonaság vette át a hatalmat az országban. A hadsereg vezetői azonban következetesen cáfolták, hogy katonai puccs történt volna. Valóban tény, hogy azóta a Mugabe eltávolítását célzó kezdeményezéseket igyekeztek szigorúan alkotmányos keretek között tartani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!