Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Keresztet vethetnek rá

nepszava.hu|2017. nov 22. 06:10
[A+ A-]

Szerencsére van olyan többségében muszlim ország is, ahol kifejezetten óvják a keresztény honfitársaikat. Legalábbis Kövér László, az Országgyűlés elnöke novemberi kairói látogatásakor megköszönte Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöknek, hogy megvédi a 90 milliós nílusi ország 9 millióra tehető kopt keresztény közösségét és egyenjogú állampolgároknak tekinti más vallású honfitársait.

Ezen a koptok bizonyára nagyon elcsodálkoztak, mert a Privátbankár.hu közlése szerint az 1952 óta érvényben lévő egyiptomi alkotmányban expressis verbis benne van, hogy keresztény ember nem lehet Egyiptom elnöke, ami a fideszes politikus értelmezésében nyilván az egyenlő állampolgári jogok alapvetése. Ugyanakkor az elmúlt néhány évben több tucat kopt keresztényt gyilkoltak meg iszlám szélsőségesek és az idén eddig négy kopt keresztény templomot is bezárattak a hatóságok. Nyilván az érintett vallás követőinek a védelmében.

A világ keresztényei amúgy is fellégezhetnek, hiszen az azeri baltás gyilkos kiadását követően, de még a vele kapcsolatos 7 millió dolláros titokzatos azeri átutalás botrányának kirobbanása előtt az Orbán kormány létrehozta a kereszténység-védelmi helyettes államtitkárságot. Nagyon megnyugtató érzés, hogy a világ sok táján üldözött keresztényeket legalább Egyiptomban nem kell Budapestről védeni.

Igaz, vannak olyan hangok is, hogy talán nem is kellene egzotikus országokban keresni a védelemre szoruló keresztényeket, mert akadnak itthon is bőven: például a kormányfő két gyermekét megkeresztelő Iványi Gábor gyülekezete, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Tőlük Orbán Viktor országgyűlési kétharmadával visszaélve vetette el az egyházi státuszt, így évek óta nem juthatnak hozzá az adófizetők nekik szánt 1 százalékaihoz sem, miközben állami feladatokat vállaltak át - lásd szegénygondozás, hajléktalanellátás és egyéb kellemetlenségek.

Egyébként magyar püspökök látogattak a napokban a Vatikánba. Ferenc pápa talán figyelmeztette is őket, hogy a magyar kormány ma erős rés a kereszténység bástyáján.

Bihari Tamás