Előző
Következő
új cikk

Belföld

Érinthetetlen a Debreceni Egyetem rektora?

Népszava|2017. nov 22. 13:42
[A+ A-]

A Debreceni Egyetem a Google Street View-en

Etikai eljárást kezdeményezett Szilvássy Zoltán rektor ellen az elhíresült "balfácános" nyilatkozat és az oktatók raportra hívása miatt a Debreceni Egyetem hallgatóinak Natív nevű csoportja. Az Etika Bizottság azonban visszadobta a labdát, szerintük nincs az ügyben jogköre. 

„Szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről döntő szenátusi határozat ellen felszólaló egyetemi oktatókat Szilvássy Zoltán rektor - ez váltotta ki a hallgatók felháborodását. Mint arról a Népszava elsőként számolt be, a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tisztelné meg az orosz elnököt, ami ellen több tanszék is tiltakozott. Később raportra rendelték be a tiltakozó munkatársakat, majd Mészáros József az intézmény kabinetfőnöke egyenként akarta behívatni „elbeszélgetésre” a díszpolgári cím ellen tiltakozó oktatókat, ám az érintettek ezt megtagadták.

A debreceni fiatalokból és egyetemi hallgatókból álló Natív nevű közösség - amelynek hitvallása szerint célja a helyi társadalmi élet fejlesztése, a kulturális élet fellendítése, a környezettudatos szemlélet népszerűsítése és város élhetőbbé tétele - októberben Szilvássy Zoltán elhíresült "balfácános" mondata miatt etikai eljárást kezdeményezett a rektor ellen. Levelükre azt a választ kapták az Etikai Bizottságtól, hogy a rektorra nem vonatkozik az Etikai Kódex, s nem hajlandók megindítani az eljárást. Ezt követően a hallgatók elküldték az egyetem vezetőinek és az etikai bizottság elnökének az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának vonatkozó szakaszát, amely szerint a rektor sem állhat minden szabály felett, s az őt érintő etikai ügyekben a rektorhelyettes hivatott eljárni. Az utóbbi egy hónapban azonban nem kaptak választ, így e levelezésüket szerdán megosztották közösségi oldalukon.

A Natív petícióban is kezdeményezte Vlagyimir Putyin Civis Honoris Causa címének visszavonását. "A Debreceni Egyetem a tudomány temploma. Az objektív, konstruktív tényeken alapuló vita helyszíne megalapítása óta. Mind jogelődjei, mind az aktuális intézmény hatalmas szerepet játszott és játszik nem csak a magyar és nemzetközi tudományos életben, hanem a magyar demokráciában is. Ezzel a hagyománnyal és szellemiséggel - és minden volt és jelenlegi polgárától - szögesen szemben áll az, ha most egy olyan személy kap az intézménytől díszpolgári címet, aki mindezeknek ellensége. Vlagyimir Putyin nem tiszteli sem a tényeket, sem az ellenvéleményeket, sem a demokráciát" - írták indoklásukban.  

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!