Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Fittségi aggodalmak

Népszava|2017. nov 23. 06:09
[A+ A-]

Most, hogy a Nemzeti Választási Iroda elnyerte a legfittebb munkahely címet a közigazgatás kategóriában, mégpedig azzal az indoklással, hogy "a közelgő választások miatt szükség lesz ugyan extra tartalékokra a munkához, de nem emiatt lendültek edzésbe", nincs miért aggódni a jövő évi választások miatt. A "Legfittebb munkahely Program" elsődleges célja ugyanis az, hogy "megváltoztassa azt az idejétmúlt és káros szemléletet, amely túlórákkal, feladathalmozással és munkáltatói erőfölénnyel kívánja növelni a hatékonyságot". Ha például beérkeznek a határon túli levélszavazatok az NVI-hez, az iroda munkatársai rendes munkaidőben - nem túlórában -, mindenféle munkáltatói erőfölénytől mentesen, mondhatnánk fitten fogják megszámolni a voksokat. Még az sem fárasztja majd őket, hogy pártok nevét kell kisilabizálniuk, a levélszavazatokon amúgy is csak egyetlen szervezet neve szerepel majd. De ha mondjuk kigyúrt kopaszok érkeznek sorra népszavazási kérdésekkel, a legfittebb munkahely dolgozói akkor sem futamodnak meg, hanem sűrűn végzett légzőgyakorlatokkal relaxálnak, így tartva távol minden feszültséget.

Egyébként se nagyon van miért aggódni a választások miatt. A Fidesznek csaknem minden közvélemény-kutató 50 százalék körüli népszerűséget mér a biztos szavazó pártválasztók körében, az ellenzéki pártok viszont - ugyan nagy nehézségek árán, de - edzésbe lendültek, s lassan mind alulról szagolják az ötszázalékos küszöböt. Tisztelet a kivételnek, de köreikben már megvalósult a "Legfittebb munkahely Program" elsődleges célja; az ellenzéktől oly távol áll mindenféle túlóra, netán feladathalmozás, mint Pálffy Ilonától a Los Angeles-i magyar főkonzulátus. Különösen igaz ez az ún. ballib oldal azon pártjaira, amelyek győzelmük biztos tudatában senkivel nem tárgyalnak, vagy ha tárgyalnak, még véletlenül sem egyeznek meg, ha pedig mégis megegyeznek, másnap valamelyikük felrúgja az megállapodást. A Jobbiktól pedig még távol áll a fittség, ők cukiságban utaznak, amely - úgy tűnik - sok munkával jár, ezért a párt saját, jól felfogott érdekei miatt, abszolút racionálisan, minden felhívás ellenére - amelyek nem is annyira neki, hanem a ballib oldalnak szólnak - sem közösködik a többiekkel.

Pedig, bár a listás szavazás már eldőlt a Fidesz 50 százalékával, az egyéni körzetekben lenne még mit - mandátumot - keresni az ellenzéknek. Legalább informálisan egyeztetni, azaz koordinálni, vagy az utolsó pillanatban visszalépni az esélyesebb ellenzéki jelölt javára: Juhász Péter, Fekete-Győr András és a még nem ismert többi ellenzéki aspiráns közül például csak egy maradhat az V. kerületi választókörzetben. Ellenkező esetben fölösleges megrendezni a választásokat, mert harmadszor is kétharmadot kap a Fidesz, s ez kissé cikibb lenne, mint az MSZMP-Hazafias Népfront 90 százalék fölötti győzelme Kádár országlása idején. Nehéz megérteni, mit nem ért a fittségével eltelt ellenzék a Fidesz választási rendszerén: ha sok-sok párt jelöltje indul, akkor a legerősebb párt jelöltje nyer. S ebben az esetben tényleg nincs miért aggódni.

Simon Zoltán