Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Hát így

Népszava|2017. nov 23. 06:11
[A+ A-]

Tisztelt nemzeti érzelmű választópolgár, ön (szokás szerint) megint alaposan át lett verve, (szokás szerint) Orbán Viktor kormánya által. Bár ön feltehetően abban a hiszemben vett részt a tavaly őszi kvótanépszavazáson, hogy a voksával valamiféle nemzeti és/vagy keresztény érdeket véd, a valóságban a magyar miniszterelnök csupán a „hasznos hülye” szerepét osztotta önre. Amint az a Politico friss összeállításából kiderül, az egész kvótaharc arra szolgált, hogy a magyar kormány nyomást tudjon gyakorolni Brüsszelre – de nem ám az önrendelkezés miatt, hanem az országot évtizedekre eladósító és Oroszországhoz kötő Roszatom-beruházás, az ún. paksi bővítés elfogadtatása érdekében.

Amíg önt mintegy 20 milliárd forintból (több pénzből, mint amennyit a nálunk valamivel gazdagabb britek a Brexit-népszavazás kampányára költöttek) arra próbálták rávenni, hogy a hazát féltve ikszeljen egyet az idegenek ellen, a mi derék kormányunk illetékesei a brüsszeli adminisztráció legsötétebb figuráival azon alkudoztak, hogyan lehetne az uniós jogot nyíltan sértő Putyin-Orbán paktumot áttolni az Európai Bizottságon. (Megnyugtatásul: az a húszmilliárd ugyanazokba a zsebekbe került, ahová a bővítési projekt korrupciós haszna is áramlik majd – a nemzet mindenek fölött!)

Meg is találták a megoldást: ha az üzletbe a Roszatom mellé néhány német és francia céget is bevesznek – a magyar alvállalkozók rovására -, akkor talán szemet lehet hunyni a jog meg az igazság karóba húzása fölött. Bővebben: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István környezetén kívül más honfitársunknak nem terem babér Pakson, ellenben minden magyar családra nagyjából egymillió forintnyi devizaadósság hárul majd a projektből, és mindezért még az európai versenyszabályokat is áthágják. Igaz, az eddig 40 százalékosra ígért hazai részvétel legfeljebb 5 százalékos lesz, de ennyit igazán megér ez a szép nagy nemzeti győzelem.

Én mondjuk az ön helyében föl lennék háborodva, de ön valószínűleg már megszokta, vagy tán meg is szerette ezt a bánásmódot. Ha így van, javaslom, jövőre is szavazzon rájuk!

Hargitai Miklós