Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Ezen a napon: Meggyilkolták Kennedyt!

Népszava-összeállítás|2017. nov 23. 10:00
[A+ A-]

John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke, pénteken, helyi idő szerint délelőtt, a Texas állambeli Dallas városban gyilkos merénylet következtében életét vesztette.

Az elnök és kísérete — közöttük felesége, Connally texasi kormányzó, Johnson alelnök és néhány szenátor — pénteken repülőgépen érkezett Dallasba. A tervek szerint Kennedynek beszédet kellett volna mondania a városban, az amerikai négerek részleges egyenjogúsításáért folytatott elnöki kampány részeként. Az elnök és kíséretének gépkocsioszlopa a repülőtérről haladt a belváros felé, amikor egy ablakból puskacső nyúlt ki és három lövés hallatszott. Szemtanúk elbeszélése szerint Kennedy vérző fejjel, arcra bukott. Connally kormányzó, akit mellén ugyancsak lövés ért, az ülésről lezuhant. A közelben állók hallották, Kennedynét, aki átölelte férjét és így rikoltott: »Ez nem lehet igaz!«

A merénylők után a hajsza nyomban megindult. A gépkocsioszlop megváltoztatta útirányát és az öt percnyire levő Parkland kórházba száguldott. Kennedynek, aki fejlövést szenvedett, a kórházban egymás után több vérátömlesztést adtak. Később, papokat hívattak betegágyához, hogy feladják neki az utolsó kenetet. A hírügynökségek gyorshírben jelentik:

Kennedy meghalt.

Népszava 1963. november 23.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!