Előző
Következő
új cikk

Belföld

DK: folyamatosan szegényednek el a nyugdíjasok

MTI|2017. nov 23. 14:44
[A+ A-]

A Demokratikus Koalíció szerint folyamatosan szegényednek el a nyugdíjasok.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy miközben a kormánypropaganda "hihetetlen erővel hirdeti", hogyan gondoskodnak a nyugdíjasokról, az idősek valójában folyamatosan szegényednek el.

Hangsúlyozta, hogy 2010 és 2016 között 27,3 nőttek a hazai átlagnyugdíjak, de a növekedés a 11,8 százalékos inflációt is figyelembe véve reálértéken csak 13,8 százalék volt. Hozzátette, hogy ennél az utóbbi években Romániában,

Lengyelországban és Szlovákiában is gyorsabban emelkedett a nyugdíjak reálértéke, míg Horvátországban a magyar átlaggal megegyező volt a növekedés. A cseh nyugdíjak emelkedése elmarad a magyarországiakétól, de ott eleve lényegesen magasabb volt a járandóság - közölte.

Az átlagnyugdíj 2010-ben még elérte a nettó átlagkereset 73 százalékát, de tavaly már csak a 70 százalékát tette ki. Az előrejelzések úgy számolnak, hogy a béremelések miatt jövőre már 61 százalék körülire eshet vissza a nettó átlagfizetések és az átlagnyugdíjak aránya, ez pedig csak egy százalékponttal haladja meg a szegénységi küszöböt - emelte ki Gréczy Zsolt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!