Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Felfüggesztés

Népszava|2017. nov 24. 06:09
[A+ A-]

Régi barátom, Gyula elemez egy sör mellett: minden jobb érzésű magyart mélyen felkavar és felháborít a Demokratikus Koalíció elnökének kezdeményezése a határon túl élő magyarok szavazati jogának visszavonásáról. Természetes, hogy az anyaországon kívül élő véreink szerzett jogának visszavonására irányuló célkitűzéssel szemben hazánk kormánya, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének letéteményese emelte fel a leghangosabban a szavát.

A határainkon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogának védelmében becsületes magyar emberként mi sem mondhatunk mást: a szerzett jog szent, annak elvonása nem lenne tisztességes. Ezért – teljes mértékben osztva a kormány és az állampárt álláspontját – a kormányzat által más szerzett jog biztosításával összefüggésben képviselt álláspont mellett tesszük le a garast.

Emlékezetes: az országgyűlés által alkotott törvény értelmében fel kell függeszteni a nyugdíj folyósítását azokban az esetekben, amelyekben a nyugdíjra jogot szerzett magyar állampolgár köztisztviselőként vagy közalkalmazottként tovább dolgozik. A kormány szerint ilyenkor nem a szerzett jog megszüntetéséről vagy diszkriminációról van szó (a törvény ugyanis a Harrach Péterekre nem vonatkozik), hanem a szerzett jog átmeneti felfüggesztéséről. Ezt az álláspontot respektálta az Emberi Jogok Európai Bírósága és a magyar Alkotmánybíróság is.

Mindezekre tekintettel a szavazati jog mint szerzett jog megszüntetésére vonatkozó elfogadhatatlan, magyartalan, szégyentelen, felháborító kezdeményezés elutasításával egyidejűleg ezt a jogosultságot mindössze fel kell függeszteni. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a mélységesen jogtisztelő, humánus, magyar véreink szerzett jogainak oltalmazását szolgáló megoldás maradéktalanul megfelel majd valamennyi magyarnak, közöttük az ezen elvek mentén működő kormány és az állampárt tagjainak is.

Veress Jenő