Előző
Következő
új cikk

Belföld

56-os plakátper - Nincs egyezség

Népszava|2017. nov 24. 05:09
[A+ A-]

A képen Pruck Pál szerepel, lánya elégtételt vár. FOTÓ: Vajda József

1956 A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Dózsa László szerepel a Life magazin ikonikus 1956-os felvételén, az alapítvány által fenntartott Terror Háza Múzeum munkatársai viszont korántsem biztosak ebben. Horváth Miklós történészre igyekeznek tolni a felelősséget, amiért a színművészt azonosították a képen szereplő fiatal forradalmárral. A történész később elismerte: hibázott az azonosításnál, mert egy másik forradalmár, Pruck Pál szerepel a képen, majd felmondott. Az ügyhöz tartozik: a színművész írásba adta, ő van a felvételen, ráadásul ezt köztudomású ténynek vélték, miután Dózsa a képet mutogatva előadásokat is tartott. Annak ellenére is, hogy a képet először közlő Life magazinban Pruck szerepelt.

Mindez a Fővárosi Törvényszék tegnapi tárgyalásán derült ki: a per azért indult, mert Pruck Pál lánya szerint megsértették édesapja kegyeleti jogait, nem módosították a plakátokon a nevet

A közalapítvány a következő hetekben felülvizsgálhatja álláspontját: Bene Lajos bíró arra kérte a testületet, vizsgálják meg a rendelkezésükre bocsátott családi fotókat Pruck Pálról. Ha ez nem vezet megegyezésre, több százezer forintos antropológiai vizsgálat következhet. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!