Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hiba volt elhanyagolni a Sínai-félszigetet

Népszava|2017. nov 27. 05:37
[A+ A-]

Helyi asszonyok a merénylet után Fotó: AFP/Mohamed El-Shahed

Vasököllel bosszuljuk meg a szélsőségesek támadásait – ígérte meg a tévénézőknek Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök a hétvégén, az ország történetének legvéresebb terrorista merénylete után. Vasárnapra már 305-re emelkedett a szúfik által látogatott mecset elleni támadás áldozatainak száma. A sérültek közül többeknek válságos az állapota.

Három nap elteltével kezd elmúlni a sokk, s ezzel párhuzamosan egyre többen teszik fel a kérdést: miként történhetett meg mindez? A legmeglepőbb az – olvasható a The New York Times elemzésében –, hogy milyen könnyedén sikerült végrehajtani a támadást. Valamivel több mint két tucat fegyveres, öt autóval – amelyeken az Iszlám Állam zászlaja lobogott – körbevette a Bir al-Abed-i mecsetet, robbantottak, majd tüzet nyitottak a menekülőkre.

Hiába jelentette be Sziszi elnök szombaton, hogy rendet tesz a Sínai-félszigeten – percekkel később a hadsereg gépei megjelentek a régió fölött, és bombákat szórtak néhány járműre, amelyeknek állítólag közük volt a merénylethez –, már évekkel ezelőtt ígéretet tett erre. Hiába.

Szakértők szerint a helyzet épp hogy kritikusabb azóta, hogy Sziszi egy katonai puccsal három éve átvette a hatalmat Egyiptomban: a vezetés módszerei alkalmatlanok arra, hogy felvegyék a harcot az iszlamista felkelőkkel, s a volt tábornok ugyanazokat a hibákat követi el a régióban, mint elődei. A mindenkori kormányok évtizedek óta igen agresszíven lépnek fel a régióban, amellyel elidegenítették az itt élőket. A hadsereg kivégzésekkel, falvak lerombolásával igyekezett megoldani a problémát, ám az ország többi részénél elmaradottabb Sínai-félsziget súlyos gazdasági és szociális problémáival – így a munkanélküliséggel, az írástudatlansággal és a kevesek számára hozzáférhető egészségügyi rendszerrel – nem foglalkozott egy kormányzat sem. A helyiek közül sokan panaszkodnak arra, hogy csapdába kerültek a szélsőségesek, és a nem kevésbé kegyetlen hadsereg harcában.

Andrew Miller, a Közel-Keleti Demokrácia Projekt nevű szervezet szakértője kifejtette az amerikai napilapnak, hogy a terroristák meggyilkolása nem elég. Mivel Kairóban sosem élvezett prioritást a Sínai-félsziget, a helyiek közül sokan támogatják Az Iszlám Államot. Inkább ezzel kellene kezdeni valamit – véli Miller. „A hadsereg sosem foglalkozott a civil áldozatokkal. Családok estek áldozatul a túlkapásoknak. Volt, hogy a légi csapások otthonokat tettek a földdel egyenlővé, komplett falvakat radíroztak le a térképről. Ez sokat elárul arról, hogy a vezetés miképp tekint az itt élőkre” – tette hozzá egyik másik Egyiptom-szakértő, Mohannad Sabry.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!