Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Súlyos csapást mértek az európai szolidaritásra a V4-ek"

nepszava.hu|2017. nov 27. 07:43
[A+ A-]

Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Óriási csapás volt az európai szolidaritásra, ahogy a visegrádi államok egységesen elutasították a bevándorlók áthelyezési rendszerét - ezt a magyar állami televízió riportjában mondta Ana Gomes, az Európai Parlament (EP) portugál képviselője.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciójában ülő képviselő gyalázatosnak nevezte, hogy a visegrádi államok a rendszer ellenzőinek első vonalában álltak, mivel ezzel lerontották Európa hitelét a világ színe előtt. Ana Gomes - az MTI tudósítása szerint azt elismerte, hogy magát a válságot Európa sem kezelte jól, és ebben minden tagállamnak felelőssége van, de Orbán Viktor kormánya különösen Európa-ellenes és antihumánus volt. A magyar kormányfő volt a legdühödtebb bírálója a mechanizmusnak, amely többek között az ilyen reakciók miatt nem működött jól - emelte ki a baloldali politikus. 

A portugál képviselő felidézte, hogy szükség volt az átmeneti védettséget nyújtó szabályokat és a szolidaritási rendszerre, mivel - mondta - a dublini rendelet a felelősséget kizárólag a frontországokra helyezte. Akinek sokáig kell embertelen körülmények között maradnia, azt megkörnyékezik az embercsempészek - tette hozzá.

Ana Gomes a migráció kezeléséről Törökországgal kötött megállapodást eredménytelennek minősítette, mivel az valójában nincs hatással a menekültáradatra. Elutasítja a líbiai kormánnyal és fegyveres csoportokkal kötött megállapodást is - szerinte ugyanis a támogatások bűnszervezetek kezébe jutnak -, a válságot előidéző, korrupt afrikai rezsimek pénzelése helyett pedig a civil szervezetekhez juttatná el a segítséget.  A politikus kitalációnak és a szélsőjobb rágalomhadjáratának tartja azt a feltételezést, hogy a civilek együttműködnek az embercsempészekkel. Mint fogalmazott, egyesek így akarják megakadályozni a civileket a humanitárius segítségnyújtásban és emberéletek megmentésében.

Ana Gomes úgy véli, hogy nemcsak a közel-keleti válság, hanem a szegénység elől menekülőket, a gazdasági migránsokat is be kell fogadni, a hazájukban uralkodó körülmények miatt a menedékkérelem benyújtása után menekültekké válnának. A képviselő megfelelő intézkedéseket sürgetett arra az esetre, ha egy ország a humanitárius menedékjoggal ellenkezik. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!