Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pápai vizit a megbékélésért

Népszava|2017. nov 28. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Több ezer katolikus köszöntötte Ferenc pápát a rangúni repülőtéren. A katolikus egyházfő három napot tölt el Mianmarban, ezt követően Bangladesbe utazik tovább. Harmadszor látogatott el egyházfőként Délkelet-Ázsiába, de politikai szempontból ez a legkényesebb. Mind a két ország vezetése, illetve a Mianmarból elmenekült rohingya közösség tagjai is azt remélik, hogy a pápalátogatás a megbékélés záloga lesz. Feltételezések szerint a vizitnek köszönhető az, hogy Mianmar még múlt héten megállapodást kötött a szomszédos állammal a rohingya menekültek visszafogadásáról.

Hogy milyen kiélezett a helyzet Mianmarban, az is jelzi: a buddhista államban már az felháborodást kelt, ha valaki kiejti a rohingya szót a száján. Itt ugyanis „bengáliknak” minősítik őket, ami a „migráns” szinonimájának számít.

Ferenc pápát azonban nem úgy ismeri a világ, aki ilyen esetekben hallgatna. Mindig is kiállt az elesettekért, a szegényekért és a menekültekért, még ha sok országban ezeket a megnyilatkozásait a mindenkori vezetők nem akarják meghallani. A pápa már több ízben figyelmeztette a térség politikusait arra, tegyenek konkrét lépéseket a válság megoldásáért.

Érdekes módon a pápalátogatás előtt éppen a mianmari katolikusok kérlelték őt némi visszafogottságra, s arra, lehetőleg kerülje a rohingya kifejezést, mert ez belső konfliktusokhoz vezethet. A helyi keresztény közösség attól tart, a buddhisták támadásainak céltábláivá válnak, amennyiben az egyházfő nagyon határozottan ítéli el a hadsereg túlkapásait. Nem kérdés azonban, hogy a 620 ezer menekült sorsa játssza majd főszerepet a pápa és az ország fe facto vezetője, Aun Szan Szu Kjí közötti tárgyalásokon. Az egyházfő a katonai junta vezetőjével is megbeszéléseket folytat, ezt az utolsó pillanatban iktatták a hivatalos programba.

Greg Burke, a Szentszék szóvivője cáfolta, hogy a rohingya tiltott szó lenne. Azért sem hihető, hogy a pápa egyszer sem ejti ki az etnikai kisebbség nevét a száján, mert Bangaldesben rohingya menekültekkel találkozik majd. Az 51 milliós Mianmarban egyébként 650 ezerre tehető a katolikusok száma. Sok hívőnek kétnapos utat kellett megtennie, hogy élőben láthassa az egyházfőt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!