Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump súlyos titkot fecsegett el az oroszoknak

Népszava|2017. nov 29. 05:31
[A+ A-]

Donald Trump és Szergej Lavrov májusi találkozója. Az amerikai elnök nem bírta megtartani a titkot Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry

Szíriai területen végrehajtott izraeli kommandóakció nyomán sikerült szert tenni arra az értesülésre, amit aztán az amerikai elnök könnyelműen megosztott Moszkvával.

Trump elnök május 10-én fogadta az Ovális Irodában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert és Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetet. Elárulta nekik, hogy fontos információ birtokába jutott az Egyesült Államok egy szíriai településről, amely akkor az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihádista terrorszervezet kezén volt.

Trump konkrétan meg is nevezte a települést. Azt ugyan nem mondta ki, hogy melyik térségbeli szolgálattól származott az értesülés, de nem igényel különösebb találékonyságot, hogy ráhibázzunk a megfejtésre. Az információ pedig az volt, hogy az iszlamista terroristák tudnak olyan módszert, aminek a segítségével egy ártalmatlan laptop átalakítható pokolgéppé, és feltűnés nélkül fel is csempészhető repülőgép fedélzetére. Ez év elején a repülőtereken ezen értesülés birtokában a hatóságok keményen meg is szigorították azon laptopok ellenőrzését, amelyeket az utasok a fedélzetre kívánnak vinni – derül ki az amerikai médiában, így a legrészletesebben a Vanity Fair portálon frissen kiszivárogtatott információkból.

A magazin értesülései szerint még a tél végén, mintegy egy hónappal Trump januári beiktatása után, az éjszakai sötétség beálltával két, Sikorsky CH-53 típusú izraeli helikopter – alacsonyan, a radarok látószöge alatt – átrepült Jordánia fölött, majd észak felé vette az irányt, és a Szíriát kanyarogva átszelő Eufrátesz folyó felé tartott. A két helikopter fedélzetén a Szajeret Matkal nevű izraeli terroristaellenes elitkommandó tagjai, valamint a Moszad, az izraeli hírszerzés technikusai ültek. A küldetés célja az volt, hogy közelebbről tájékozódjanak arról az újszerű veszélyes eszközről, amelyet a feltételezések – de még nem eléggé kézzelfoghatóan konkrét információk – szerint Ibrahim al-Asziri, az Al-Kaida Jemenben tevékenykedő, szaúdi származású bombakészítője állított elő.

A két izraeli helikopter egy észak-szíriai településtől néhány kilométerre landolt, és utasai ott átültek szíriai katonai járműveknek álcázott gépkocsikba. Így közelítették meg az Iszlám Állam harcosainak – közelebbről meg nem nevezett – titkos sejtjét, ahol a Moszad technikusai lehallgató készülékeket helyeztek el és élesítettek be. Mindez nyilvánvalóan nem lett volna lehetséges intenzív helyi segítség nélkül. Az ilyen közreműködő pedig egyértelműen az életével játszik: Donald Trump pedig a település nevét minden aggályoskodás nélkül kiadta az oroszoknak.

A poloskaelhelyező misszió sikerrel járt, a két helikopter még pirkadat előtt észrevétlenül visszajutott Izraelbe. Ezután már csak türelemre volt szükség. A Golan-fennsík egyik izraeli harcálláspontján a speciálisan irányzott antennák rendben fogták a poloskák „adását”. A baj az volt, hogy egy álló hétig semmi érdekes dolgot nem hallottak a 8200-as egységnek nevezett lehallgató csoport tagjai. Egyszer csak azonban előkerült az „aranyrög”: egy iszlamista tisztán hallhatóan elmagyarázta társainak, hogyan lehet ártalmatlan laptopnak álcázott pokolgépet készíteni.

Ezután az izraeliek – bár súlyos aggályaik voltak Trump diszkrécióját illetően – az értesülés fontosságára tekintettel úgy döntöttek, hogy megosztják azt a CIA-vel, ahonnan már egyenes útja volt a jelentésnek az elnök iróasztaláig.

Pocahontasszal gúnyolódott az elnök
Gúnyosan „Pocahontasként" tett említést Donald Trump egy demokrata párti szenátornőről, aki azt állítja magáról, hogy ősei közt voltak indiánok. Az amerikai elnök azon a fehér házi rendezvényen viccelődött Elizabeth Warren vélt származásán, amelyen egyébként a második világháborúban kiemelkedő érdemeket szerzett, idős navajo törzsbeliek küldöttségét fogadta.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!