Előző
Következő
új cikk

Belföld

MSZP: Kunhalmi lehet a listavezető

Népszava|2017. dec 1. 05:08
[A+ A-]

Ő lehet a párt arca. FOTÓ: Népszava

Amíg a szövetségi politika a többi párt miatt kiszámíthatatlan, addig nincs értelme listaállításról és jelöltekről tanácskozni – így hangzik a hivatalos indoklása annak, hogy jelen állás szerint az MSZP elnapolja a december 9-re összehívott kongresszusát. (A Népszava már szerdán írt arról, hogy valószínűleg elmarad a kongresszus.) És ugyan hivatalos indoklás van, hivatalos döntés egyelőre nincs. A végső szót a mai elnökségi ülés mondja ki – ami mindenképp lesz, ha nem az elnök hívja össze, akkor a testület kétharmada teszi ezt meg. Mindez azt jelzi, komoly indulatok feszítik a vezérkart.

Nem véletlenül, a péntek duplán fontos: ekkor lehet utoljára módosítani a kongresszus napirendjét (vagy teljesen törölni), továbbá ezen a napon egyeztet az MSZP delegációja Gyurcsány Ferenccel. Mint azt lapunk jelezte, úgy volt, hogy a két párt be is jelenti, miszerint sikerült megegyezni, melyik választókerület kié, ám erre lapzártánkkor semmi esély nem mutatkozott. (Már csak azért sem, mert a legtöbb elnökségi tag úgy gondolja, hogy a választások előtt nem lehet azt üzenni a baloldali szavazóknak, hogy itt egy 10 százalékos párt, amelyik a választókerületek 45 százalékában nem akar és nem is indít jelöltet. Emlékeztetőül: egy kiszivárgott tervezet szerint az MSZP jelöltjei a körzetek 55 százalékában indulnának, a fennmaradó 45 százalék a DK-t illetné.) Úgyhogy valószínűleg kongresszus helyett annyi történik, hogy a választmány elfogadja a programot.

Azt azonban az MSZP vezérkara is pontosan tudja, hogy ha nincs egyezség a DK-val, nyoma sincs a közös jelöltnek, a kongresszusnak is elmarad, akkor tovább csökken a párt népszerűsége, és a tagság is apátiába zuhan. Épp ezért valószínűsíthető, hogy az MSZP legalább egy új arcot címerfigurát megpróbál felmutatni.Több háttérbeszélgetés után úgy tűnik, Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt emelhetik ki listavezetőnek. Ami gyakorlatilag két dolgot jelent: amíg nincs valamiféle miniszterelnök-jelölt, addig ő a párt arca, illetve ezzel párhuzamosan hátrébb vonják Molnár Gyula pártelnököt. Kunhalmi listavezetői szerepéről további részeteket a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírek közöl majd.

N. B. Gy.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!