Előző
Következő
új cikk

Belföld

Moszkva Orbánt akarja

Népszava|2017. dec 1. 05:00
[A+ A-]

Oroszországot vonzóvá teszi a propaganda. FOTÓ: AFP/ALEXEI DRUZHININ

Miközben a kormányoldal bagatellizálja az orosz befolyást Magyarországon, a Political Capital és a Friedrich Ebert Stiftung közös, 33 oldalas friss tanulmánya arra mutat rá: hazánk Oroszországtól való függősége egyre inkább hasonlatossá válik a posztszovjet térség államaiéhoz. Az intézetek szerint a kelet-közép- európai államok még a „meghekkelt” nyugatiaknál (USA, Németország) is kiszolgáltatottabbak Putyin Oroszországának a magas fokú politikai és gazdasági függés miatt. Moszkva azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az információs fegyver alkalmazásával a számára kedvező oroszbarát politikusokat, pártokat, köztük Orbán Viktort, vagy Heinz-Christian Strachét szeretné hatalomra juttatni vagy hatalomban tartani, ezáltal egy Kreml-barát uniós politikai blokkot létrehozni a krími agresszió elfogadtatására, illetve a szankciók feloldására.

A magyar társadalom politikailag és kulturálisan is kiemelkedően Nyugat-orientált, de a két intézet szerint ezek az érzések változnak, és Oroszország egyre vonzóbb a kormányzati propaganda hatására. Van azonban ellenszer: a nyugati tapasztalatok alapján az orosz beavatkozás megállítható, ha a megfelelő politikai akarathoz titkosszolgálati, büntetőjogi, törvényhozási vagy médiareakció társul. A „keleti nyitás” és a hozzá kapcsolódó korrupciós botrányok egy Nyugat-orientált társadalomban továbbra is tág lehetőséget adnak a kormány narratíváját kikezdő ellenzéki kommunikációnak és politikai lépéseknek. Információnk szerint a két intézet tegnap zártkörű workshopot tartott, amelyen a témával foglalkozó politikusokkal együtt megvitatták az orosz dezinformációs tevékenység jellemzőit, különös tekintettel a választási kampányra.

Ellenzék a célkeresztben

Az ellenzékről szóló kommunikáció az oroszbarát médiában (a kormánykommunikációra rezonálva) három fő érvelés mentén halad: az ellenzék kudarcra van ítélve, bűnöző, illetve a jelenlegi hatalommal szemben összeesküvő, nemzetáruló politikai aktivitást folytat.

Az ellenzéki pártokat az egyik legfontosabb oroszbarát összeesküvés-elméleti oldal, a Világlátó.info hét pontban találta bűnösnek:

1, Az ellenzék nem ismeri el a "migránsproblémát"

2, Szerintük nincs uniós "kötelező betelepítési kvóta"

3, Az ellenzék szerint, ha van is betelepítési kvóta, nincs vele baj

4, Nem volt szükség a migrációs népszavazásra

5, Nincs kapcsolat a migránsok és a terroristák között

6, Az ellenzék szerint meg kell büntetni a migránsok befogadát megtagadó államokat

7, Tagadják a Soros-terv létét

Lájkoljon minket a Facebook-on is!