Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áttáncoltak az Unióba az erdogani Törökországból

Népszava|2017. dec 6. 05:02
[A+ A-]

HON-LAP - Török táncegyüttes hazai színpadon

Nem ment haza – minden jel szerint az Unióba menekült az erdogani Törökországból, egy novemberi eleji budapesti fellépéséről az Ankarai Gyermek- és Ifjúsági Néptáncszövetség egyik néptánccsoportjának a zöme – erősítette meg az MTI.

Az ügyet kedden megszellőztető török ellenzéki sajtó szerint a 16 táncosból 11 Budapesten maradt és menekültstátust kért.

Az egyelőre nem derült ki, hogy politikai vagy más okokból nem tértek haza a táncosok, és részletek sem ismertek, mert a török Ifjúsági és Sportügyi Minisztérium hírzárlatot rendelt el. A Török Néptáncszövetség viszont megerősítette a hírt, egyben fájdalmát fejezte ki, hogy a táncosok a kulturális rendezvényt kihasználva kárt okoztak az országuknak. A szervezet szerint a 16 „sportoló” és a csapat vezetői „tengerentúli országok cinkosai”, és bűncselekményt követtek el, ezért feljelentést tettek, s az ankarai főügyészség nyomozást indított. 

Magyarországon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) lapunkkal közölte: a csoport tagjai nem kértek menekültstátust, nem léptek kapcsolatba menekültekkel foglalkozó civil szervezetekkel sem, egyelőre arra sincs bizonyíték, hogy itt maradtak volna. A török sajtóbeszámolók szerint a húsz év fölötti fiatalokból álló ankarai tánccsoport zöme csak nemrégiben vetette fel magát a Török Néptáncszövetségbe, ez volt ugyanis az előfeltétele a külföldi szereplésnek. Idén nyáron már egyszer voltak szerepelni, ám ekkor a nem uniós tag Bosznia-Hercegovinában léptek fel, s ekkor még hiánytalanul hazatért az együttes Törökországba. Ezt követte a novemberi budapesti fellépésük, immár uniós területen. 

Úgy tudni, a tánckar többsége most először kapott engedélyt ilyen fellépésre, amihez a török rendőrségtől szolgálati útlevelet kaptak. Ezzel november 1-jén érkeztek Budapestre, információink szerint azonban a dokumentum a schengeni övezetben való tartózkodásra jogosít fel, így az sem biztos, hogy a török táncosok egyáltalán még Magyarország területén vannak-e. 
Más bizonytalanság is van a történetben: a török sajtó szerint a táncosok november 5. és 10. között egy fesztiválon léptek fel a magyar fővárosban, ám egyelőre nem találtunk olyan rendezvényt, amely megfelelne a török sajtóban említett „nyárbúcsúztató” fesztiválnak.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!