Előző
Következő
új cikk

Külföld

EU: Jeruzsálem végső státusát tárgyalásokon kell meghatározni

nepszava.hu|2017. dec 6. 18:22
[A+ A-]

Jeruzsálem végső státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait - jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, amikor telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Mogherini hangsúlyozta, hogy az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára - adja hírül az MTI. A főképviselő kijelentette, sok évtized elteltével mind a palesztinok, mind az izraeliek megérdemlik a konfliktus lezárását és annak békés, tartós rendezését. Ennek érdekében az Európai Unió fokozni fogja erőfeszítéseit, együttműködve a nemzetközi szervezetekkel és partnereivel.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint Mogherini meghívta Abbász palesztin elnököt Brüsszelbe, az Európai Unió tagországainak külügyminisztereivel tervezett januári tanácsülésére.

Donald Trump amerikai elnök kedden arról tájékoztatott több arab - köztük Mahmúd Abbászt - vezetőt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe akarja áthelyezni az amerikai nagykövetséget, és Jeruzsálemet elismerné Izrael fővárosaként. Trump hivatalos bejelentését szerdára várják.Lájkoljon minket a Facebook-on is!