Előző
Következő
új cikk

Belföld

Török táncosok homályban

Népszava|2017. dec 6. 18:37
[A+ A-]

Illusztráció/AFP fotó

Nem érdekli a Belügyminisztériumot (BM) hogy igaz-e, amit hétfőn megírt a török sajtó: 11, kissé rejtélyesnek tűnő török néptáncos egy novemberi, állítólagos budapesti fellépés után nem tért vissza Törökországba. 

„Nincs ügy, így vizsgálat sem indult” - rázta le magáról újbóli kérdésünket a belügy, nyomatékosítva: semmiféle török táncosok nem kértek menekültstátuszt az utóbbi 60 napban Magyarországon. „Ugyan mit kellene vizsgálnia a tárcának?” - kérdezte lapunknak a BM.

A tárca ingerültsége némileg érthető: míg a török sajtóban egyre vadabb hírek jelennek meg a "Budapesten szőrén-szálán eltűnt" táncosokkal kapcsolatban – így a legnagyobb napilap Hürriyet szerint a török terrorelhárítás már azt is vizsgálja, hogy a „táncosok” kapcsolatban állnak-e az EU-ban terroristának tartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) – addig Budapesten nyoma sincs, hogy járt-e itt egyáltalán bármilyen tánccsoport, de még a fesztiválnak sem.

Lapunk sorra megkereste a szóba jöhető budapesti török közéleti, kulturális szervezeteket, magyar fesztiválszervező cégeket, ám mindenütt ugyanaz volt a válasz: nem tudnak semmiféle, a cikkekben emlegetett november 5-10 közötti „Isten veled nyár” (Farewell to Summer) nevű néptáncfesztiválról, hozzátéve: a november végén tartott nyárbúcsúztató rendezvény ötlete amúgy is kissé megmosolyogtató.

Ugyanakkor úgy tudjuk: több, itteni török szervezet is nyomoz az ügyben, vannak, akik a magyar hatóságokhoz is fordultak, ám nekik is csak ugyanazt ismételték: nem tudnak semmit. „A Belügyminisztériumnak és irányított szerveinek nem feladata nyomon követni bármely tánccsoport Magyarország területére történő beutazását, illetve a területéről történő távozását” - viccelte el lapunknak az egyébként Alkotmányvédelmi Hivatalt is felügyelő tárca a jogi helyzetet.

A magyar hatóság látszólagos érdektelensége annál is furább, mivel a Hürriyet szerint az ügyben nagy elánnal nyomozó török rendőrség odaát már ki is hallgatta a lapban Y. K. monogrammal megnevezett szervezőt, aki állítása szerint Budapestről kapott invitálást a fesztiválra és aki Törökországban elintézte, hogy a táncosok rendőr szolgálati útlevélhez jussanak a vendégszerepléshez. A lap cikkéből az is kitűnik, hogy igencsak furcsa néptánc csoportról lehet szó. Az „Ankarai Ifjúsági és Gyermek Néptánc Szövetséget” idén januárban alapították, honlapja nincs, székhelye pedig egy biztosítással foglalkozó cég székháza.

Batka Zoltán - Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!