Előző
Következő
új cikk

Sport

Kulcsár Krisztián nem örülne az orosz bojkottnak

Népszava|2017. dec 7. 05:52
[A+ A-]

Fotó: Szalmás Péter

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bízik benne, hogy Oroszország nem fogja bojkottálni a pjongcsangi téli olimpiát.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint nagyon nehéz - szinte - lehetetlen jó döntést hozni Oroszország ügyében. A sportvezető a Népszavának azt mondta, nem szívesen lett volna a döntéshozók helyében.

- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedd este felfüggesztette Oroszország NOB-tagságát, az ország vétlen sportolói csak a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek. Meglepte a döntés?

- A nemzetközi sportélet várakozásai és a közhangulat miatt nem ért váratlanul a döntés híre. A NOB kiemelt fontosságú alapelvként kezeli a tiszta sportolók védelmét és a dopping kérdésében a zéró tolerancia elvét alkalmazza, a NOB végrehajtó bizottságának a döntésében ez a következetesség érhető tetten. Ugyanakkor az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztésével vétlen sportolókat is sújtanak. Ezért nehéz megmondani, mi a helyes döntés.

- A vétlen sportolók a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek.

- Ami nem ugyanaz, mint amikor egy sportoló a saját hazáját képviseli.

- Ha sportolóként ilyen helyzetbe került volna, vállalja az indulást a NOB színeiben?

- Nem tudjuk, nem is tudhatjuk, mit élnek most át azok az orosz sportolók, akik nem vétettek a doppingszabályok ellen. De abban volt sportolóként egészen biztos vagyok, hogy nagyon fájdalmas lehet ez a döntés. Ezért megértéssel tudom fogadni azt is, aki a saját élethelyzetét mérlegelve úgy határoz, hogy indul és azt is, aki inkább távol marad.

- Oroszország még nem döntött arról, hogy teljesen bojkottálja-e a játékokat.

- Pedig a döntés másik legfontosabb aspektusa pontosan ez. Ugyanis, ha végül az orosz sportvezetés úgy dönt, hogy a versenyzőiket nem engedi el az olimpiára, akkor az olimpiai mozgalom még jobban sérül. A kialakult helyzetet már csak ezért is borzasztónak tartom, ugyanis az olimpiai eszme a békét, a toleranciát, a különböző nemzetekhez tartozó, vagy különböző kultúrájú emberek közti ellentétek elsimítását jelenti. Ha a NOB döntésére a bojkott lenne a válasz, akkor a válság tovább mélyülne.

- Van-e hatása a döntésnek a MOB működésére? Lehet-e például szabadkártyát kérni a kizárások és esetleges visszalépések miatt felszabaduló helyekre?

- A MOB működését nem befolyásolja a NOB döntése, mégsem tudjuk függetleníteni magunkat tőle és mindjárt két dologban is megerősít minket. Egyrészt ismét bebizonyosodott, hogy helyes a részünkről prioritásként kezelni a dopping ellenes küzdelmet, másrészt a riói olimpia szervezőbizottsága körüli korrupciós ügyek kipattanása után tegnap Thomas Bach, a NOB elnöke másodszor is egyértelműsítette, hogy minden olimpiai mozgalmat érintő kérdésben az adott nemzeti olimpiai bizottságot terheli a felelősség. A mi csapatunk összetételében egyébként várhatóan nem jelent változást az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztése.

A WADA elégedett a szankciókkal
Craig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért. „A WADA üdvözli azt a határozatot is, hogy egy grémium semleges zászló alatt engedélyezheti a feltételeknek megfelelő orosz sportolók indulását” – mondta.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!