Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Dohnányi-nap - Tündéri világ

Népszava|2017. dec 7. 05:45
[A+ A-]
Kezdőknek és haladóknak

„Majdnem minden zene romantikus” – vallotta Dohnányi Ernő. A 140 esztendeje született zeneszerző-karmester-zongoraművész komoly fenntartásokkal viseltetett a hangfelvételek iránt: azt vallotta, nem feltétlenül helyes, ha egyetlen művész előadását tekintjük etalonnak. Napjaink hangfelvétel-dömpingjét már nem élhette meg, így azt sem: mennyire fontos, hogy bizonyos felvételek viszonyítási pontként szolgáljanak az egyre erősödő médiazajban. A zeneszerző, ha már mindenképpen „masinák” társaságában kellett játszania, az élő rádióközvetítésekre szavazott.

Koncertezni viszont szeretett: amerikai hagyatékából mintegy tucatnyi olyan, jórészt a helyi technikusok által rögzített szalag került elő. Minden túlzás nélkül nevezhetők szenzációnak. A hagyatékot 2015-ben vásárolta meg a magyar állam, így az MTA Zenetudományi Intézetének Dohnányi-gyűjteményébe került. A míves dupla kiadványon hallhatunk Beethoven-zongoraszonátát, Bachot, Schumannt és Brahmsot is, a második lemezen pedig Dohnányi maga vezényli saját Stabat Materét (op. 46). Noha a felvételek minősége néhol finoman szólva sem tökéletes, itt most nem is ez a fő, hanem a hanganyag dokumentum-értéke: hogy a segítségével jobban megérthetjük, átláthatjuk Dohnányi különös zsenijét, sajátos játékfelfogását. Kusz Veronika ismertetője azoknak is kapaszkodót nyújt, akik most kezdenek ismerkedni Dohnányi jelentős életművével: magyaráz, de nem szájbarágós, számos vizsgálódási pontot ad, de laikusok számára is tökéletesen érthető.

A másik friss kiadvány – Vonósnégyesek I. – Dohnányi kamarazenei munkásságát tárja elénk, amelyről Tóth Aladár zenetudós azt írta 1927-ben: „A kamarazene Dohnányi művészetének legigazibb melegágya”. A fiatal muzsikusokból álló Rondo Quartet (Pintér Dávid, Dóczi Áron, Tornyai Péter, Mód Orsolya) Dohnányi ritkábban játszott vonósműveit vette lemezre. Ezek között is igazi csemege a zeneszerző ifjúkori, 1893-as kvartettjének felvétele.

A borítókon és a CD-lemezeken Dohnányi-pillanatfelvételek: a művész hol átszellemült, hogy pajkosan mosolygós arca emberközelivé, intimmé teszi a kiadványt. Méltó emlékezés.

Csepelyi Adrienn 

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!