Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump megtette - Bejelentette, Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

nepszava.hu|2017. dec 6. 19:21
[A+ A-]

A dokumentum - AFP fotó

Washington elismeri, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, és oda költözteti át nagykövetségét Tel-Avivból – közölte az amerikai elnök.

A Fehér Házban tett bejelentés után az amerikai elnök a média jelenlétében aláírta az erről szóló dokumentumot.

Trump hangsúlyozta: ez a döntés, amely szerinte régóta esedékes volt, nem több és nem kevesebb, mint annak a realitásnak az elismerése, hogy Jeruzsálem ténylegesen az ország fővárosaként működik. Ott találhatók a legfontosabb izraeli közintézmények, és amikor amerikai vezetők Izraelben járnak, akkor Jeruzsálemben találkoznak Izrael vezetőivel – érvelt az elnök.

Nyomatékkal szólt arról, hogy Washington továbbra is elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus úgynevezett kétállami megoldása, vagyis Izrael szomszédjaként a palesztin állam létrehozása mellett. Felszólította az érintetteket, hogy fogjanak össze a megbékélés érdekében, és azért, hogy mindhárom világvallás követői háborítatlanul gyakorolhassák hitüket a városban.

Az Egyesült Államok szerint – tette hozzá – az izraeli szuverenitás konkrét határvonala Jeruzsálemben az úgynevezett státustárgyalások végeredményétől függ majd.

Az amerikai elnök bejelentését komoly aggodalmak előzték meg világszerte. A közel-keleti arab országok és Törökország mellett az Európai Unió, Nagy-Britannia és Oroszország is figyelmeztetett, nem szerencsés döntés Jeruzsálem státusához nyúlni. Megszólalt Feren pápa is, arra kérte Washingtont, ragaszkodjon a status quohoz.

Jeruzsálem státusa ugyanis a békésnek így sem mondható Közel-Kelet egyik legkényesebb és leggyúlékonyabb kérdése. A pillanatnyilag konszenzusos nemzetközi álláspont szerint az izraeli-palesztin viszály megoldása a kétállami rendezés, ami egyben Jeruzsálem megosztását is jelenti.

A palesztinok újabb harag napját hirdettek arra az esetre, ha Donald Trump valóban elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az izraeli biztonsági erők egész nap riadókészültségben állva várták az eseményeket. A palesztin zavargásokon túl a muszlim országok diplomáciai lépései is várhatók a következő napokban. A Törökország által elnökölt Iszlám Együttműködés Szervezete rendkívüli konferenciát tart jövő héten, Jordánia pedig rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Arab Liga országait. A két szervezet közösen kíván fellépni az ügyben.

Kárpáti János, Gál Mária

Lájkoljon minket a Facebook-on is!