Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Kellenek a nyugdíjasok

Népszava|2017. dec 7. 05:20
[A+ A-]

Nyitrai Zsolt, Turi Dénes, Kósa Lajos és Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke az új szövetség alakuló ülésén - MTI/Bruzák Noémi

Könnyítene a nyugdíj mellett munkát vállalók foglalkoztatási feltételein a kormány. A nyugdíjas szövetkezetek mindeközben szövetségbe tömörülnek.

Újragondolja a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának teljes rendszerét a kormány: például azt, hogyan tudják megkönnyíteni, ha valaki nem nyugdíjas szövetkezet tagjaként, hanem a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó módon szeretne továbbdolgozni. Ezt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének szerdai alakulóülése utáni sajtótájékoztatón.

Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e: kiterjesztik a nyugdíjas szövetkezetek tagjaként munkát vállaló nyugdíjasokra vonatkozó adókedvezményeket az összes nyugdíjas korú munkavállalóra, illetve eltörlik-e azt a szabályozást, amely miatt a a közszférában csak a nyugdíjról való lemondással dolgozhatnak tovább a nyugdíjas korúak, azt mondta: csak arról döntöttek, átgondolják ezeket a kérdéseket. Részleteket a tavaszi parlamenti ülésszakra ígért.

Emlékeztetett: idén július 1-je óta lehet közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket létrehozni, azóta 76 alakult, amelynek 2890 tagja van. A szövetkezetek már több száz szerződést kötöttek különböző vállalkozásokkal, a becsült éves szerződésállomány egymilliárd forintra tehető.

Kósa Lajos úgy fogalmazott: a nyugdíjas szövetkezetekbe belépők száma „fénysebességgel nőhet”, és egy év alatt elérheti a 135 ezer főt, a szerződésállomány pedig a 40 milliárd forintot. Hosszabb távon akár 800 ezer nyugdíjast is vissza lehet hozni a munkaerőpiacra a szövetkezeteken keresztül, és 350 milliárd forintra nőhet a szerződéses teljesítés. Mindezt egy előzetes felmérésre alapozta, amely szerint a nyugdíjasok 40 százalékát érdekelné az időnkénti munkavállalás, napi 8 órában pedig öt-hat százalékuk dolgozna ismét. Közölte azt is: az Államkincstár adatai szerint jelenleg 164 ezer ember dolgozik nyugdíj mellett, ám ők rendkívül kedvezőtlen feltételek mellett vállalnak munkát. Ezért a kormány tervezi, hogy ezen foglalkoztatási forma feltételein is könnyít.

A nyugdíjas szövetkezetek tagjai - nyugdíjuk megtartása mellett - kedvezményes adózással vállalhatnak munkát: a bruttó bérből csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell levonni, míg normál munkaviszonyban a bért terheli még 10 százalékos nyugdíjjárulék és 4 százalékos egészségbiztosítási járulék is. Így egy 200 ezer forintos bruttó bérből normál munkaviszonyban 142 ezer forint, szövetkezeti tagként viszont 170 ezer forint marad a nyugdíjasok zsebében. Elméletileg a munkaadók is jobban járnak, hiszen a szövetkezeten keresztül érkező dolgozó után nem kell megfizetniük sem a 22 százalékos szociális hozzájárulási adót, sem a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást. Ez szintén 200 ezer forintos bruttó bérre vetítve 47 ezer forint közteherspórolást jelent számukra.

Csakhogy a nyugdíjas szövetkezetek munkaerő-kölcsönzési díjat is felszámítanak a cégeknek. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a 15-20 százalék körüli közvetítői díjak jelentős tehertételt jelentenek a cégeknek, szinte kiteszik a munkáltatók megspórolt járulékát. Ettől függetlenül a nyugdíjas szövetkezeteket jó kezdeményezésnek tartja, hiszen a munkaképes korúak létszáma évről évre mintegy 40 ezer fővel csökken, 2040-re mintegy 800 ezerrel lesz kevesebb. Rövid távon a nyugdíjasok jelenthetnék a kiutat, és a szövetkezetek elindítanak egy olyan folyamatot, amely visszairányítja a 65 év felettieket a munkaerőpiacra. A szövetkezetek kedvező adózási feltételeit szerinte ugyanakkor ki kellene terjeszteni az összes nyugdíjasra, hiszen a vállalatok sok esetben könnyen megtalálják közvetlenül is a nyugdíjas munkavállalókat. A közszférában pedig le kell bontani azokat a korlátokat, amelyek akadályozzák a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását.

Szövetségbe tömörülnek
Eredetileg a nyugdíjas szövetkezetek tagjai 90 százalékban csak az öregségi nyugdíjban részesülők lehetettek, ezt bővítették novemberben az átmeneti bányászjáradékban részesülőkkel. Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott és Hadházy Sándor Fideszes képviselők egy nemrég benyújtott módosító javaslattal a korhatár előtti ellátásban részesülők számára is lehetővé tennék, hogy munkát vállaljanak a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül. Tegnap egyébként 12 szövetkezet alakította meg a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségét, amelynek elnökéül Turi Dénest, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökét választották, aki a "Takarékos" nyugdíjas szövetkezetet is vezeti.

Varga Dóra

Lájkoljon minket a Facebook-on is!