Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Nem kell keresni a kéményeket

Népszava|2017. dec 7. 05:23
[A+ A-]

A katasztrófavédelem 2017-ben 1,8 millió kémény ellenőrzését tervezte, de már 2 milliónál tartanak, mert úgymond 200 ezer olyan kéményre bukkantak, amelyről eddig csak az ingatlan tulajdonosa tudott. 

Az állami szervezet most visszafelé mutogatva hárítja a felelősséget a korábbi szolgáltatókra, vállalkozókra, miközben 2013 óta a katasztrófavédelem látja el a szakma felügyeletét, és a szolgáltatóknak adatközlési kötelezettségük volt - nyilatkozta a Népszavának Vámos Csaba a KOSZ elnöke. Településekre, sőt, utcákra lebontva dokumentálni kellett milyen kéményeket, milyen tüzelési rendszert ellenőriztek. A katasztrófavédelem 2016 nyarán vette át a lakossági kéményseprő szolgáltatást, s akkor a korábbi szolgáltatóktól bekérték az adatokat. Ehhez képest például az elmúlt másfél évben nem jártak kéményseprők Gödöllőn.

A szakszervezet elnöke tegnap sajtótájékoztatót is tartott Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselővel, ahol bejelentették, hogy továbbra sem fogadják el az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. döntését, amellyel elutasították a kéményseprők támogatási kérelmét. A családi házak kötelező kéményvizsgálatának 2017. januári megszüntetése miatt a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében kiadványokra, hirdetésekre 50 millió forintot kértek. Ezzel kívánták volna csökkenteni a szén-dioxid mérgezések kockázatát. Az MVM állítása szerint a kérelem nem illeszthető be a vállalat társadalmi felelősségvállalási politikájába.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!