Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Cambrainál visszavonultak az angolok

Népszava-összeállítás|2017. dec 7. 08:00
[A+ A-]

Mindeközben csapataink újabb offenzívára indultak az olasz fronton

A német főhadiszállás legújabb jelentése a németek cambraii ellentámadásainak eredményét közli: az angolok Cambraitól nyugatra, Moeuvre és Marcoing között föladták legelső állásaikat és négy kilométerrel hátrább vonultak. A német csapatok nyomon követték a visszavonuló angolokat s négy falut és több magaslati állást elfoglaltak. A múlt hetekben még annyira veszedelmes helyzetű Cambrai városa ezzel kikerült az angol sereg látóhatárából és Ludendorff megállapítja, hogy az angolok sok reménységgel megindított cambraii áttörő offenzívája rájuk nézve vereséggel végződött. A német jelentés adatai szerint az angolok rendkívül nagy veszteségeket is szenvedtek: a cambraii ütközeteken a németek több mint 9000 foglyot ejtettek, 148 ágyút és 716 gépfegyvert zsákmányoltak.

Az olaszországi új offenzíva, amelynek megindultáról lapunk legutóbbi számában már hírt adtunk, az osztrák-magyar vezérkar csütörtöki jelentése szerint két nap alatt 11.000 foglyot és 60-nál több ágyút juttatott a támadó csapatok kezére.

A támadás 4-én indult meg a Hétközség (Sette Comuni) fennsíkján a Meletta-hegységben levő erős olasz állások ellen, amelyeket két napig tartó kemény harcokban, többszörös olasz ellentámadás leküzdése után sorra elfoglaltak.

Az olasz vezérkari jelentés részben elismeri a támadás sikerét, de megjegyzi, hogy az osztrák-magyar és német csapatok részéről elért előny nem csökkenti az olasz ellentállás szilárdságát.

Népszava 1917. december 7.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!