Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Nincs kötelező nyitva tartás, és nincs kötelező zárva tartás

Népszava-összeállítás|2017. dec 7. 10:00
[A+ A-]

A miniszterhelyettes hosszasan meditált azon, hogy magára vállalhatja-e a várható ellátási feszültségek és a vásárlók felháborodásának kockázatát

Szakszervezeti küldöttség kereste fel szerda délután Spilák Ferenc kereskedelmi miniszterhelyettest. A mindössze négynapos Kereskedelmi Szakszervezetek Szövetségének képviselői — a miniszterhelyettes kongresszuson elhangzott ígéretére, illetve tárgyalási készségére hivatkozva — előadták álláspontjukat az élelmiszerüzletek december 24-i nyitva tartásával kapcsolatban. Vágó János szövetségi főtitkár a tagság nevében kifejezte azon óhaját, hogy szeretnének egységes álláspontra jutni a minisztériummal a témában. Mint mondta, az egyébként is nehéz körülmények között dolgozó, rosszul fizetett élelmiszer-kereskedők igényét tolmácsolják akkor, amikor azt kérik, hogy december 24-én a kereskedelmi egységek tartsanak zárva.

A küldöttség több indokkal is alátámasztotta a kérést. Ezek között szerepelt, hogy december 23-án — szabad szombat lévén — ki-ki bevásárolhat. Az alapvető élelmiszernek számító tej és kenyér árusítását néhány vendéglátóhely — az önkéntesség alapján — magára vállalta. A nyitva tartás elrendelése 50 ezer dolgozót, 50 ezer családot érintene. Vágó János szükségesnek tartotta annak hangsúlyozását, hogy javaslatuk előadása előtt alaposan tájékozódtak nemcsak az alapszervezeteknél, hanem szakemberek körében is; a megkérdezettek korántsem emlegettek ellátási veszélyt. A szövetség főtitkára leszögezte, hogy esetleges kompromisszum megkötése felé is hajlanak, tekintve, hogy maguk is tisztában vannak a vidék és a nagyvárosok, a főváros ellátási különbözőségével és eltérő vásárlási szokásaival.

Spilák Ferenc arra hivatkozott, hogy az érvényes munkarendet, így az üzletek nyitva tartását is az Országos Érdekegyeztető Tanács határozta meg. Az állásfoglalást annak idején aláírta a Kereskedelmi Minisztérium, a KPVDSZ és a HVDSZ is. Az eredeti megállapodásban december 23-án — szombaton — pénteki nyitva tartás szerint dolgoznak a boltok, december 24-én vasárnap pedig az élelmiszerboltok, csarnokok és piacok 13 óráig tartanak nyitva. A miniszterhelyettes hosszasan meditált azon, hogy magára vállalhatja-e a várható ellátási feszültségek és a vásárlók felháborodásának kockázatát.

Népszava 1989. december 7.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!