Előző
Következő
új cikk

Belföld

Válságtanácskozás a Jobbikban

nepszava.hu|2017. dec 7. 13:24
[A+ A-]

Ilyen évadnyitóra valószínűleg nem lesz pénze a pártnak. FOTÓ: Molnár Ádám

A Magyar Nemzet információi szerint jelenleg is zajlik az a tanácskozás, amelyen a Jobbik vezetősége és jogászai megvitatják, mit kezdjenek azzal a helyzettel, hogy – legalábbis jelen állás szerint – egyetlen fillér nélkül kell nekivágniuk a 2018-as választási kampánynak.

Minderre azért van szükség, mert az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331 millió forintra büntette a Jobbikot, és további 331 millióval csökkentette a kiutalható állami támogatást tiltott pártfinanszírozás miatt. Ez pedig az ÁSZ szerint azzal valósult meg, hogy a Jobbik a „piaci árnál” jelentősen olcsóbban juthatott plakáthelyekhez.

A Jobbik szerint a számvevőszék úgy állapított meg büntetést, hogy nem tekintette meg a párt gazdálkodására vonatkozó dokumentumokat, azokat egyszerűen nem volt hajlandó átvenni a gazdasági igazgatótól.

Volner János frakcióvezető szerda este a Hír TV-nek úgy fogalmazott, hogy teljes a padlássöprés. A büntetést befizetni egyébként nem tudják, mert nincs ennyi pénzük, de innentől kezdve minden, a számlájukon landoló forintot levonnak tőlük (tehát a tagdíjakból, gyűjtésből származókat is, nem csak az államtól jövőket). Ilyen formán elvileg az összes alkalmazottjukat, szakértőjüket is el kellene bocsátaniuk, nem tudnak rendezvényeket tartani és kampányolni. Arra Volner is utalt, hogy mára tanácskozást hívnak össze, amelyen megvitatják lehetőségeiket – valószínűleg, ez zajlik éppen most.

Simicska Lajos kifizetné a büntetést?
Mirkóczki Ádám szóvivő az ATV Start című műsorában azt mondta, nincsenek olyan nexusban az üzletemberrel, hogy Simicska kifizetné a büntetésüket. Csak üzleti kapcsolatuk volt vele a plakátok miatt. Hozzátette: tőle bérelték a plakáthelyeket, mivel nem akarták a Fidesztől bérelni, más lehetőségük meg nem volt. „Ez pedig nem törvénytelen módon történt” - bizonygatta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!