Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jogot sérthetett az Állami Számvevőszék

nepszava.hu|2017. dec 7. 18:46
[A+ A-]

Fotó: Népszava

Igaz, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) olyan szervezet, amely ellenőrzi a pártok finanszírozásának és működésének rendjét. A szervezet ugyanakkor arról híres, hogy meghatározott rendben dolgozik, előre szokta jelezni, hogy hol végez vizsgálatot, ezek megállapításait nyilvánosságra is hozhatja. A pártnál 2015-re és -16-ra tervezték előre a vizsgálatot, amit egyszer csak 2017-re is kiterjesztettek. Ez azonban mindenféleképpen jogsértő, ami ellen kifogással lehet élni, bírósághoz lehet fordulni, akkor is, ha nincs jogorvoslat.

Ez a bírósági eljárás nem a klasszikus közigazgatási határozat megtámadására nyitva álló bírói út, hanem speciális, a Polgári perrendtartás alapján indítható, úgynevezett végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti peres eljárás.

Magyar György ügyvéd jogi álláspontja szerint a konkrét ügyben a Jobbiknak ilyen végrehajtási pert kell kezdeményeznie, amelynek keretében a bíróság az időközben esetleg foganatosított végrehajtás felfüggesztéséről rendelkezhet. Megjegyzi: a jelenlegi, a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló, 2013-ban módosított jogszabály meggyőződésem szerint jogsértő, Alaptörvényellenes.

A végrehajtási perben kezdeményezni kell, hogy az eljáró bíróság emiatt forduljon közvetlenül az Alkotmánybírósághoz, az alapügy felfüggesztése mellett.

Ezért mondja Magyar György azt, hogy ez az ÁSZ „felhívás” rendkívül durva támadás a demokratikus jogrenddel szemben és az ügy mindenféleképpen Alkotmánybíróságért kiált. A durva támadás ellen ezt a jogi utat tartja elfogadhatónak.

Az ÁSZ mostani döntése tehát nem azt jelenti, hogy holnaptól zárolják a párt pénzét, mert a vázolt eljárás reményt nyújthat a végrehajtás megszüntetésére, vagy felfüggesztésére.  Az ÁSZ-szal szemben azonban rendkívül nehéz jogi lépéseket tenni, korlátozottak a lehetőségek, mert nem közigazgatás-szerű határozat született, hanem úgynevezett „felhívás”. A Jobbik kérheti a végrehajtás felfüggesztését, ha ez sikertelen, akkor elképzelhető, hogy hamarosan érkeznek a végrehajtók - mondta lapunknak Magyar György ügyvéd.

Szerinte a jog malmai rendkívül lassan őrölnek, így a hatalom mindig eléri a célját. Mint mondta, hiába fordulnak a jogászok ilyenkor az Alkotmánybírósághoz vagy a strasbourgi bírósághoz, addigra  ellehetetlenítik a kérdéses szervezeteket. Hozzátette, egyértelmű, hogy azért engedték rá a az ÁSZ-t a plakátügyre, hogy legyen valamilyen kézzel fogható bizonyíték a hatalom kezében. Mint mondta, egy jogász azonnal hanyatt vágódik, ha olyat lát, hogy egy elvileg független intézményre ilyen szerepet osztanak. "Az ÁSZ is részesévé vált a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. A jogállamot már így is lebontották, ezzel pedig tovább rombolják. A kormány a jogot használja fel, hogy ellehetetlenítsen egy szervezetet, de ez hatalmas öngól, mert a másik oldalban kelt szimpátiát. Így mártírra teszik a szervezetet, amelyiket ki akarnak véreztetni"- hangsúlyozta Magyar György.

Ma a Jobbik, holnap nem tudhatjuk ki lesz célkeresztben – tette hozzá.

V.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!