Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mindent bevetnek a Jobbik ellen

Népszava|2017. dec 8. 05:04
[A+ A-]

KETTŐS MÉRCE - Most azért büntetik a Jobbikot, aminek a Fidesz korábban a sokszorosát elkövette FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Ennél nagyobb öngólt nem is lehet rúgni, a számvevőszék leleplezte saját magát – így minősítette a Jobbik elleni fellépést a Transparency International.

A törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, ez alól a Jobbik sem lehet kivétel. A Jobbiknak be kell tartania a törvényeket, és ha így jár el, akkor nem lesz semmi problémájuk – Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezt válaszolta kérdésünkre, hogy méltányosnak és jogszerűnek tartja-e a kormánypárt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) eljárását a Jobbikkal szemben.

A számvevőszék nyilvánvalóan a Simicska Lajos plakátcégeivel kötött ügyleteket kifogásolja. Az ÁSZ – egyelőre tervezetként létező – jelentése szerint a Jobbiknak tiltott párttámogatás jogcímén több mint 330 millió forintot kell befizetnie a költségvetésnek. A párt büntetésként ugyanekkora összegű állami támogatástól is elesik, a veszteség tehát összesen több mint 660 millió forint. A Jobbik szerint ezzel kérdésessé vált, hogy a párt egyáltalán képes lesz-e elindulni a parlamenti választáson.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszavának elmondta: hosszú éveken keresztül hiába kérték a számvevőszéket, hogy vesse össze a piaci árakkal a pártok által benyújtott kampányelszámolásokat. Az ÁSZ mindig arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a tényleges költések vizsgálatára nincs módja, jogszerűen csak a rendelkezésére bocsátott számlákat ellenőrizheti.

– A Jobbik esetében most kiderült, hogy mégis van lehetőség összehasonlítani a pártok bevallását a piaci árakkal. Azért hatalmas öngól ez, mert ettől a pillanattól kezdve tarthatatlan az ÁSZ eddig hangoztatott álláspontja – hívta fel a figyelmet Ligeti Miklós. Emlékeztetett rá, hogy számításaik szerint a kampányban – az LMP kivételével – valamennyi parlamenti párt többszörösen túlköltekezett. A pártok rendelkezésére álló keretből egyszerűen képtelenség lett volna annyi plakáthelyet és hirdetési felületet kifizetni, amennyit a kampány során igénybe vettek. És akkor az úgynevezett „kamupártokról” gazdálkodásáról még nem is beszéltem – jegyezte meg.

Miközben Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója azt állítja, hogy a számvevőszék semmilyen formában nem volt hajlandó átvenni a párt gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat, az ÁSZ – az ellenőrzés akadályozása miatt – az ügyészséghez fordult. A nyomozás határidejét március 6-ig meghosszabbították.

Ligeti Miklós elhamarkodottnak és túlzottnak tartja a nyomozást. Láthatóan a „teljes fegyverarzenált bevetik” a Jobbikkal szemben – mondta. A számvevőszéki eljárásban nyilvánvalóan fellelhetők olyan politikai összefüggések, amelyek nem megengedhetők, és amelyek egyértelműen a kormánypárt érdekeit szolgálják. Tetten érhető az elfogult, részrehajló szándék. Az ügynek talán annyi haszna lehet, hogy a pártpénzek felhasználása valamelyest áttekinthetőbb lesz – tette hozzá.

Az ügy érdekes momentuma az is, hogy a számvevőszék döntése ellen nincs fellebbezési, jogorvoslati lehetőség. A törvény szerint az ÁSZ „jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság vagy más hatóság előtt nem támadhatók meg”.

Ha véglegessé válik a számvevőszék által megállapított tiltott párttámogatás összege, akkor a Jobbiknak elvileg fizetnie kell. Ligeti Miklós sem tudja, hogy a Jobbiknak – vagy más, hasonló helyzetbe kerülő pártnak – milyen jogi mozgástere marad. A kérdéssel korábban nem foglalkozott, az említett paragrafusnak nem volt jelentősége. Hisz a számvevőszék mindeddig nem hozott olyan döntést, amely bármelyik parlamenti párt számára „igazán fájdalmas” lett volna.

– Vizsgáljuk az összes létező lehetőséget, és mindent megteszünk, hogy bizonyítsuk az igazunkat – reagált Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, aki azonban ennél több konkrétumot nem tudott mondani. Szerinte egyébként most már a szabad választás a tét.

Orbánnak üzent Vona
Közösségi pénzgyűjtésbe kezd a Jobbik, és azt sem zárják ki, hogy az utcára hívják az embereket – reagált Vona Gábor a Hír TV Egyenesen című műsorában arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 662 millió forintot vonna el a párttól, kérdésessé téve ezzel, hogy egyáltalán elindulhatnak-e a választásokon. A pártelnök azt kérte, hogy a képernyőkön keresztül üzenhessen Orbán Viktornak:
„Idefigyelj, Viktor, te korrupt zsarnok! Hogyha azt hiszed, hogy én félek vagy mi félünk tőled, akkor nagyon tévedsz. Sem én nem félek tőled, sem a Jobbik nem fél a Fidesztől, és azt látom, hogy az emberek sem félnek. Neked kell félned! 2017-ről azt hitted, hogy a lázadás éve lesz, de tévedtél. 2018 lesz a lázadás éve, és a kormányváltó emberek el fognak söpörni téged és el fognak számoltatni téged. Úgyhogy erre készülj, arra kérlek!”

Úgy tűnik, a számvevőszéket is kampányüzemmódba kapcsolta a Fidesz – közölte az MSZP. Most, hogy az ÁSZ „alaposan utánajárt Simicska Lajos plakátjainak, és tiltott párttámogatásra bukkant”, a szocialisták azt remélik, a számvevőszék újból megvizsgálja a Fidesz plakátköltéseit is. Külön tiltakozott az eljárás ellen Lendvai Ildikó és Ujhelyi István. Mindkét szocialista politikus hangsúlyozta, hogy máskülönben semmiféle politikai közösséget nem vállal a Jobbikkal és a szélsőjobboldallal. A Fidesz azonban most nem a valódi bűneiért, hanem azért bünteti a Jobbikot, aminek maga a sokszorosát elkövette – írta Lendvai a közösségi oldalán.

A Demokratikus Koalíciónak is lesújtó véleménye van a Jobbikról, de az eljárást Gréczy Zsolt DK-s szóvivő elfogadhatatlannak tartja. A bíróságok, az Alkotmánybíróság és az ügyészség után a Fidesz most az Állami Számvevőszéket akarja a hatalom szolgálatába állítani – nyilatkozta lapunknak. Miközben – tette hozzá Gréczy – a Fidesz „választási csalások tömkelegét” követte el korábban.

Ha az ÁSZ valóban érdemi munkát végezne, és nem csupán a kormány meghosszabbított keze lenne, akkor az elmúlt években már milliárdokra büntette volna a Fideszt – konstatálta az LMP is. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke a Hír TV-ben beszélt arról, hogy újabb feljelentést tesz a Fidesz 2014-es plakátköltései miatt.

A Momentum Mozgalom kilógott a sorból. A momentumosok készek támogatni a hatalommal szembeni fellépést, de csak akkor, ha érdemi választ kapnak olyan kérdésekre, mint például: Hozott-e be orosz pénzt a Jobbikba Kovács Béla? Hogyan engedhette meg magának a párt több ezer plakáthely bérlését, majd felvásárlását?

„Orbán rémálma”
„Orbán rémálma” – így jellemezte Simicska Lajost a Politico. A magyar oligarchát a 19. helyre sorolta az amerikai közéleti lap európai kiadása azon a 28 főt felsorakoztató listán, amelyen azok az emberek szerepelnek, akik a Politico szerint 2018-ban a legjelentősebb szerepet fogják játszani Európában.
A 24.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európában kevéssé ismert Simicska azért került a listára, mert, ha a választás után kihátrálnak a kormánykritikus sajtóbirodalma mögül, akkor Orbán szabadon kiterjeszthetné a hatalmát.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!