Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Fidesz kitiltaná Pécsről "Soros civiljeit"

Népszava|2017. dec 9. 05:03
[A+ A-]

Pécs, Széchenyi tér - Google Streer Wiew

A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége nem tartja elfogadhatónak, hogy Soros György egyik alapítványa létrehoz egy központot a városban a civil kezdeményezések támogatására, és arra kérik a helybélieket, hogy ingatlanjukba ne fogadják be a Sorossal együttműködő szervezeteket. Erről pénteken rendkívüli ülésen döntött a városi elnökség.

Az ülés után a Fidesz sajtótájékoztatót tartott, s azon Hoppál Péter, a párt pécsi parlamenti képviselője elmondta: az elnökség megfogalmazott egy határozati javaslatot, amit a jövő héten terveznek elfogadtatni a baranyai megyeszékhely kormánypárti többségű közgyűlésével. A javaslat szeretné elérni, hogy a városvezető grémium minősítse nem kívánatosnak a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány pécsi működését.

Mint arról írtunk, Soros alapítványa 130 millió forinttal támogat dél-dunántúli civil kezdeményezéseket. A Fidesz városi elnöksége és a véleményüket a sajtónak közvetítő Hoppál szerint Soros ezt a pénzt a kormány migránspolitikájával egyet nem értő civileknek szánja, vagyis azoknak, akik muszlim menekülteket akarnak betelepíteni hazánkba. Tudósítónk apolitikust szembesítette azzal, hogy Soros alapítvány az egészségügyi, kulturális, oktatási, szociális és emberjogi problémákkal foglalkozó civil szervezeteket tervez támogatni, s megkérdezte, milyen adat van arra, hogy a magyar származású milliárdos a betelepítésben gondolkodó közösségeket akarja támogatni. Hoppál elismerte, hogy erre vonatkozó adat nincs, ám hozzátette: a Soros-tervnek az a célja, hogy felső korlát nélkül fogadjon be Európa muszlim menekülteket, ebből következik, hogy a mostani támogatás is ezt segítené. Arról is kérdeztük Hoppált, hogy tud-e mondani olyan magyar civil szervezetet, amelynek célja, hogy Magyarországra telepítsenek muszlim menekülteket. Hoppál nem tudott ilyen szervezetről.

Több újságíró megjegyezte, hogy a Fidesz által emlegetett Soros-terv nem is létezik, erre Hoppál a kormány naponta ismételt, ám bizonyítékokkal alá nem támasztott üzenetét ismételgette, hogy igenis van ilyen terv. Arról is faggatták Hoppált, hogy miután a belügyminiszter – a Jobbik megkeresésére válaszolva – kijelentette, Sorosnak nincs olyan terve, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent, vajon a pécsi Fidesz lát-e ilyen veszélyt. Hoppál azt felelte, hogy a pécsiek szerint van ilyen veszély. Volt, aki felvetette, hogy amikor a várost vezető Fidesz azt kéri a pécsiektől, hogy ne adjanak ki irodát a Soros által támogatott szervezeteknek, akkor az felér egy fenyegetéssel. Hoppál cáfolta ezt, mondván, a kérés nem fenyegetés.

Pénteken egyébként a Soros támogatásának szétosztását koordináló Emberség Erejével Alapítvány tájékoztatót tartott Pécsen a pályázni kívánó civil szervezeteknek. A megbeszélésre több mint félszáz szervezet jött el, a jó hangulatú megbeszélést – bár sokan tartottak ettől - nem zavarták meg Soros-ellenes aktivisták.

Hoppál, a karácsonyfadísz
A Mészáros Lőrinc közbelépése miatt elindult, független Szabad Pécs olvasói fotókat közöltek, amelyek szerint a pécsi Uránvárosban felállított Mindenki karácsonyfája néhány díszén az látható, amint Hoppál Péter kulturális államtitkár és pécsi országgyűlési képviselő éppen avat, szalagot átvág, kórusfesztiválon van, mindig boldog népek gyűrűjében. „A hatalmas fenyőt szerdán díszítették fel a városrész óvodásai”, „Tihanyvári Dóra önkormányzati képviselő külön is adott ajándékot minden csoportnak: egy-egy óriási fenyőfadíszt, a gömböket belülről az adott oviscsoport fényképe díszítette” – írta az önkormányzati lap, a Pécs Ma.Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!