Előző
Következő
új cikk

Belföld

Külön marad az Együtt

Népszava|2017. dec 9. 05:04
[A+ A-]

Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke - Népszava fotó

Sajnálattal tudomásul vettük az Együtt aktuális álláspontját, de ezt még van lehetőségük felülvizsgálni. Januárban lesz az Együtt küldöttgyűlése, addig még sok víz lefolyik a Dunán, és bízunk abban, hogy az Együtt nem marad majd külön – így kommentálta a Népszavának Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője azt, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke tegnap élő adásban vette le a párt választási listájáról Karácsony Gergelyt.

 Szigetvári szerint ugyanis hallani, hogy a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje már az MSZP elnökével is tárgyalt. Ezért ezzel "lezárult egy történet". Figyelemre méltó az Együtt választmányi elnökének cselekedete, hiszen Karácsony soha nem szerepelt a listájukon, korábban választási pártról volt csak szó az Együtt és a Párbeszéd között. Tordai reménykedik abban, hogy egy 1 százalékos párt nem fog önállóan nekivágni a választásnak, így rontva a kormányváltás esélyét, hanem belátja: arra vezet az út, amerre Karácsony Gergely mutatja.

Zugló polgármestere csütörtökön, az ATV-ben jelentette be, hogy tudna egy nagy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje lenni. Arra a kérdésre viszont, hogy az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltként ül-e itt, azt mondta, nem, és nem is tárgyalt erről.  Azért ülök itt, mert létre kell hozni egy közös megállapodást. Nem hagyom faképnél az Együttet, szeretném, ha ő is rajta lenne ezen a listán – fogalmazott.

Az MSZP üdvözölte a bejelentést, szerintük a demokratikus ellenzéki erőknek, amelyek elkötelezettek a kormányváltásban - gyakran a saját pártérdekeiket is háttérbe szorítva - közösen kell indulniuk a választáson. Molnár Gyula pártelnök közölte: az MSZP „Tegyünk igazságot” programja alkalmas lehet, hogy megfelelő személyi és szervezeti megoldásokkal valódi baloldali alternatívát kínáljon a jelenlegi hatalommal szemben. Ezért hívta meg Karácsonyt a szocialisták mai programbemutató rendezvényére. Jelenleg viszont az MSZP-n kívül csak a Liberálisok osztják Karácsony álláspontját a közös listáról, jelöltekről, miniszterelnök-jelöltről.

Közben az atv.hu azt írta: a szocialisták újpesti szervezetének hat tagja a Demokratikus Koalícióban folytatja pályafutását. Gréczy Zsolt a DK-szóvivője lapunknak megerősítette az információt, a hat volt szocialista párttag Gyurcsány Ferencéket fogja segíteni a kampányban. Arra a kérdésünkre, hogy várhatóak-e újabb átlépések, a szóvivő annyit mondott: a DK politikai családot, közösséget biztosít mindenkinek, aki a csalódottsága miatt nem akarna tovább közélettel foglalkozni. A Momentum tegnap közölte: szintén kész politikai otthont kínálni mindazoknak, akik úgy érzik, hogy elárulták őket az elmúlt 27 évben vagy az elmúlt egy hónapban.

Solymáron összejött
Miközben országos szinten rengeteg a vita az ellenzéki pártok között, a vasárnapi, solymári időközi önkormányzati választáson teljes az összefogás a független jelölt mögött. Kárpáti Zsuzsannát az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum, is a Liberálisok is támogatja, a Jobbik pedig nem indít jelöltet a körzetben.Z. Á.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!