Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vona: Orbán reszket, mint a nyárfalevél

Népszava|2017. dec 9. 05:10
[A+ A-]

AFP fotó

A magyar demokrácia fekete szerdájának nevezte Vona Gábor pártelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján azt a napot, amikor a számvevőszék nyilvánosságra hozta: tiltott párttámogatásra hivatkozva az állam több mint 660 millió forinttal készül megrövidíteni a Jobbikot. A kormány „egyedül állva maradt ellenfelét” akarja elsöpörni – közölte.

A várható döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség, a párt jogászai még vizsgálják, mit tehetnének mégis. A Jobbik az emberektől kér anyagi segítséget, hogy indulni tudjon a választáson. A megdöbbentőnek minősített eljárás Vona szerint ugyanakkor megmutatja: Orbán Viktor, a „korrupt zsarnok és tolvaj pártja fél, reszket, mint a nyárfalevél”.

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: ahhoz képest, amit a számvevőszék nyilvánosságra hozott, a pártnak elküldött jelentés nem tartalmaz új információt.

Megjósolhatatlan – ezt Krekó Péter politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója válaszolta arra a kérdésünkre, milyen kifutása lehet a számvevőszéki fellépésnek. A politológus mindenesetre rendkívül eltúlzottnak tartja a Jobbikkal szemben tiltott párttámogatás címén kiszabott bírságot. Annyi biztos – mondta –, hogy fenyegetni akarják a Jobbikot. Az Alapjogokért Központ és más Fidesz-közeli szervezetek már a párt betiltását is felvetették. Krekó valószínűbbnek tartja, hogy eddig nem megy el a hatalom. Inkább a Jobbik morális és anyagi megsemmisítését szeretnék elérni, ennek érdekében mozgósítják a Fidesz által kontrollált ügyészséget és számvevőszéket is. Miközben folyik az eljárás, az állami média mindent elkövet, hogy bűnözőként mutassa be a Jobbikot, és a párttal együtt Simicska Lajost is ellehetetlenítse. Nagyon durva háború zajlik, az államapparátus politikai célok szolgálatában próbálja ledarálni a legnépszerűbb ellenzéki pártot – hangsúlyozta Krekó. A fideszes hadjárat akár szimpátiát is kelthet a Jobbik iránt, de a kormánysajtó és az állami intézményrendszer összehangolt kampánya Krekó szerint összességében negatív hatással lesz a párt támogatottságára. Hisz a mindenhonnan ömlő sorosozás sem maradt hatás nélkül. Ennyire intenzív támadással szemben képtelenség sikeresen védekezni. Ha a Jobbik ügyes, akkor csökkentheti a veszteséget, de profitálni aligha tud ebből a helyzetből.

Az a baloldali ellenzék is tiltakozik a Jobbikkal szembeni eljárás miatt, amely máskülönben nem vállal politikai közösséget Vona pártjával. Krekó úgy látja, hogy a baloldal nem is tehet mást. Ha a Fidesz le tudja nullázni a Jobbikot, akkor bárki sorra kerülhet: ez a küzdelem a baloldali pártok bőrére is megy.

Gyanúsított hungaristák
Lezárta a nyomozást és vádemelést javasol a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda, 17 embert gyanúsítottak meg. A hungarista szervezet elleni nyomozás során több mint száz fegyvert – közöttük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat –, több mint 18 ezer lőszert, kézigránátot, aknagránátot, hangtompítókat, csaknem egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport találtak.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!