Előző
Következő
új cikk

Külföld

Legyőzték az IS-t Irakban

Népszava|2017. dec 11. 05:36
[A+ A-]

Fotó: AFP

Irakban véget ért az Iszlám Állam (IS) elleni háború. Bagdad bejelentette, legyőzték a terroristákat. Az IS milicistái három és fél évvel korábban kiáltották ki „kalifátusukat” Irak, illetve Szíria területén, de az iraki hadsereg az utolsó, Szíriához közel eső régióból is kiűzte a szélsőséges dzsihadistákat – közölte Haidar al-Abadi miniszterelnök. „Az ellenség teljesen le akart számolni a kultúránkkal” – fejtette ki a kormányfő. „Ám rövid idő alatt legyőztük őket” – tette hozzá. Két nappal korábban Oroszország jelentette be azt, hogy Szíriában győzelmet arattak az IS felett.

Az IS 2014-ben sorban foglalt el területeket a két országban. Sok helyütt a szunnita lakosság inkább szövetkezett velük, mintsem hogy a síita kormányzattal szövetkezzék. 2014 júniusában hirdették ki a kalifátust. Már-már Bagdadot fenyegették, innen azonban sikerült visszaszorítani őket.

Az IS hatalmának csúcspontján a terrorszervezet egy Olaszországnak megfelelő kiterjedésű területet tartott az uralma alatt, hétmillió emberrel. Irak területének körülbelül az egyharmadát mondhatta magáénak. Köztük olyan népes városokat foglalt el, mint Moszul, Tikrit, Ramadi és Falludzsa.

Az iraki hadsereg közlése szerint az IS utolsó iraki egységeit a katonáknak, illetve a velük szövetséges paramilitáris fegyveres csoportnak, a Hased al-Saabinak sikerült kiűznie a Szíriához közel eső régióból. A hadsereg így teljes ellenőrzése alatt tartja azt a 435 kilométeres határszakaszt, amelyet előzőleg az IS egységei ellenőriztek.

Ettől függetlenül az IS okozta veszély nem múlt el. A nagy sivatagi területeket alig lehet ellenőrizni, itt még sok IS-fegyveres lelhetett menedékre. Másrészt az Iszlám Állam nem tűnik el, csak stratégiát vált és gerillaharcot folytathat, illetve látványos merényletek végrehajtására készül. Az IS milicistái egyre nagyobb számban bukkanhatnak fel más országokban, így Afganisztánban, ahol szintén több olyan merénylet történt, amelyeket az IS emberei vállaltak magukra.

S hogy Irak még nem tekinthető a biztonság fellegvárának, az is bizonyítja: Kirkukban öt fegyveres hajtott végre öngyilkos merényletet, amikor beszorították őket egy kis területre. Az olajban gazdag régióban is maradtak terrorsejtek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!