Előző
Következő
új cikk

Sport

Kézilabda-vb - Nem volt esély, Magyarország kiesett

Népszava|2017. dec 10. 19:18
[A+ A-]

Fotó: AFP/Hendrik Schmidt

A nyolcaddöntőben kiesett a magyar női kézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon, miután egyetlen percig sem vezetve, 29-26-ra kikapott Franciaországtól.

Az olimpiai ezüstérmes ellen csak akkor lett volna valós esély a győzelem megszerzésére, ha a franciák nem koncentrálnak végig 100 százalékosan. Nem volt alaptalan ez a remény magyar oldalon, ugyanis a rivális kicsit belealudt a vb rajtjába, amikor első mérkőzésén 24-23-ra kikapott Szlovéniától. Kim Rasmussen, a magyarok szövetségi kapitánya a találkozó előtt úgy vélekedett, hogy sokkal nehezebb télen csúcsformába hozni a játékosokat, mint nyáron, amikor az olimpiát rendezték. A szakember hangsúlyozta, csapata csak nagyon elszánt, fegyelmezett játékkal nyerhet.

Az elszántsággal nem volt baj, sőt, kicsit talán túl is pörgött a magyar együttes, ennek következtében sok volt a bosszantó hiba, a magabiztosan, nyugodtan játszó rivális ellen. Bíró Blanka a kapuban hiába mutatott be bravúrokat, sokszor hozták kiszolgáltatott helyzetbe a társak.

Az első félidőben végig a franciák vezettek, a 11. percben 6-2-nél volt a legnagyobb a differencia. Hat perccel később sikerült egy gólra csökkenteni a különbséget (6-7), sőt a 23. percben az egyenlítés is összejött Kovacsics Anikó pompás gólját követően (9-9), a hajrá megint az ellenfélé volt, Franciaország 14-11-re vezetett félidőben.

A második játékrész első tizenkét percében sikerült tartani a lépést a riválissal, állandósult a két-háromgólos különbség. A 43. percben 17-20-nál emberelőnybe került a magyar csapat, a hétméterest azonban Kovacsics kihagyta, a következő támadásból pedig betaláltak a franciák (17-21), ami megzavarta a magyarokat. Rasmussen időt kért, utána sikerült gólt szerezni, de azonnal jött rá a válasz (18-22). Labdaszerzés után pontatlan indítás miatt nem sikerült góllal befejezni a következő támadást, a franciák pedig éltek az újabb lehetőséggel és a 46. percben 23-18-ra vezettek.

A folytatásban a 4-5 gólos különbség állandósult, tíz perccel a vége előtt a kapust lehozva, hét emberrel támadtak a magyarok. A kockáztatás bejött, Klivinyi Kinga révén 24-20 lett az eredmény. A Bírót korábban váltó Janurik Kinga védett remekül, de a kipattanó labdát eladta a magyar csapat, a franciák pedig az 51. percben 25-20-ra alakították az eredményt, a fejben elfáradt és a hitét is elveszített magyar válogatott ellen.

A záró tíz percben sem sikerült veszélyeztetni a franciák sikerét, a vége 29-26 lett Franciaország javára, az eredmény az erőviszonyok és a látottak alapján is reális. Ezzel a magyar válogatott elbúcsúzott a világbajnokságtól.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!