Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyre csúnyábban fest a Jobbik büntetése

Népszava|2017. dec 11. 05:04
[A+ A-]

Fotó: Vajda József

Írásos bizonyíték is van rá, hogy a számvevőszék eddig úgy gondolta, nincs lehetősége a pártok tényleges kampányköltéseit vizsgálni. Csak most, hogy a Jobbik került célkeresztbe.

Az Állami Számvevőszék a 2010-es és 2014-es kampányok vizsgálatát is elvégezte, és semmilyen bizonyíték, dokumentum nem jutott látókörébe, ami szerint szabálytalanságok történtek volna – állította Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs igazgatója az ATV-ben.

A téma természetesen a Jobbik kirívóan magas büntetése volt. A számvevőszék – egyelőre nem végleges – jelentése szerint tiltott támogatás miatt a pártnak több mint 330 millió forintot kell befizetnie a költségvetésnek, és ugyanennyi állami támogatástól is elesik. Pár hónappal a parlamenti választás előtt a Jobbik vesztesége meghaladja a 660 milliót.

Előzőleg Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója elmondta a Népszavának: hosszú éveken keresztül hiába kérték a számvevőszéket, hogy vesse össze a piaci árakkal a pártok által benyújtott kampányelszámolásokat. Az ÁSZ mindig arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a tényleges költések vizsgálatára nincs módja, jogszerűen csak a rendelkezésére bocsátott számlákat ellenőrizheti. Ligeti szerint a Jobbik elleni fellépésével a számvevőszék „hatalmas öngólt” rúgott.

Az említett tévényilatkozat után újra megkerestük Ligeti Miklóst, aki – egyebek mellett – a Horváth Bálinttal folytatott levelezését is lapunk rendelkezésére bocsátotta. A politikai pártok és kampánypénzek ellenőrzése ügyében Ligeti Miklós júniusban kijelentette a Klubrádióban, hogy az „ÁSZ hülyének nézi az állampolgárokat”. Horváth ezt kifogásolva írt Ligetinek.

A számvőszék – érvelt Horváth Bálint – a pártok törvényességi ellenőrzését és a kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését minden esetben a vonatkozó törvényi előírásokat alkalmazva, a „szabályszerűségi ellenőrzés szakmai szabályai” szerint végzi. Megállapításait pedig a pártok által rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján teszi meg.

Az Állami Számvevőszéknek a törvények által meghatározott ellenőrzési jogkörén kívül eső, vélelmezett és rejtett gazdasági cselekmények felderítésére és megítélésére nincs jogszabályi felhatalmazása. Az ÁSZ nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel – hívta fel a figyelmet Horváth Bálint.

Hozzátette: a számvevőszék korábbi javaslatai alapján szigorították az elszámolás rendjét, például a médiapiac esetében. Mindezekkel együtt az ÁSZ további felvetéssekkel élt – így éppen a plakátpiac esetében –, ugyanakkor ezt a szigorítást is tartalmazó törvénytervezetet az Országgyűlés kétharmados többsége nem támogatta.

Válaszában Ligeti Miklós közölte: nem vitatják, hogy az ÁSZ a jogszabályi rendelkezek megtartásával végzi tevékenységét. Keveslik azonban azt, amit a számvevőszék elért, amit fel tud mutatni a pártpénzek és a kampánypénzek kontrollja ügyében.

Ligeti meggyőződése szerint semmi nem tiltja az ÁSZ-nak, hogy észlelje a pártok által közölt kampányköltési számadatok nyilvánvaló ellentétét a józan ész szabályaival és a mindennapi élet tapasztalataival. Azt sem tiltja a törvény, hogy az ÁSZ, ha kirívóan alacsony összegű kampányköltési, pártkiadási tételekre bukkan, feljelentést tegyen a rendőrségen vagy az ügyészségen, és kérje, hogy a büntetőhatóságok derítsék ki a kiadások, költségek bevallott és feltehetően tényleges mértéke közötti különbség okait. Azt sem tiltja meg a törvény, hogy az ÁSZ maga kérdezze meg a pártokat arról, hogy tényleg annyit költöttek-e a kampányukra, amennyit állítanak.

Reagálásában Horváth Bálint emlékeztetett rá, hogy az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, elsősorban a mandátumot nem szerzett pártok esetében, és feljelentéseket is tett. És most jön a lényeg: Horváth Bálint szerint a „törvényi szabályozás nem teszi lehetővé az egyes pártok gazdasági-pénzügyi ellenőrzését, így az egyes gazdasági események, vagy konkrét megrendelések tételes, a kapcsolódó dokumentumok szabályszerűségén túlmutató értékelését”.

Majdnem 9 millió forint az első napon
A Jobbik felhívására csütörtök estétől péntek estig 1112 embertől összesen 8 970 094 forint pénzadomány érkezett a megadott bankszámlára – tette közzé a hétvégén Szabó Gábor pártigazgató. Megfogalmazása szerint elindult a „Jobbik és a magyar emberek közös, hosszú menetelése” annak érdekében, hogy a legnagyobb ellenzéki párt el tudjon indulni az országgyűlési választáson, akkor is, „ha nem akarja engedni a Viktor”.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!