Előző
Következő
új cikk

Belföld

Károsult diákokból Fidesz-biodíszlet

Népszava|2017. dec 12. 05:02
[A+ A-]

Kósa Lajossal jó viszonyt ápol Fiák István, akinek ügyvédi irodája 9,9 milliós megbízást kapott a Farkas Flórián vezetésével létrejött, botrányos „Híd a munka világába” projektből - FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI

Meglehet, már pénzükhöz juthattak volna a Czeglédy-ügy károsultjai, ha a magát képviselőjüknek valló Fidesz-közeli érdekvédő nem a kormányfőhöz siet.

Tovább várhatnak pénzükre azok a diákmelósok, akik a baloldali politikus, Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-nél dolgoztak, ám a nyár közepén a cég és politikus vezetője ellen indított adóhatósági és büntetőeljárás miatt nem jutottak hozzá a fizetésükhöz. Mert bár az országgyűlés kormánypárti többsége november közepén megszavazta a fizetés nélkül maradt munkavállalók soron kívüli kártalanítását – továbbá sajátos módon Czeglédy bűnösségét, miközben még vádemelés sem történt – ez nem jelentette azt, hogy a fiatalok hozzá is juthattak pénzükhöz. A Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a napokban annyit közölt lapunkkal: „A kormány megkezdte a Czeglédy-ügyben károsult diákok és nyugdíjasok kárrendezéséhez szükséges jogszabályok előkészítését”. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy mikor és milyen jogszabály-módosításra van szükség.

Ennél is hallgatagabb a magát a károsult diákoknak képviselőjének feltüntető Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) vezetője. A kormánysajtóval feltűnően közlékeny Fiák lapunk tudósítójának nem kívánt nyilatkozni. Ez már csak azért is furcsa, mert a jelek szerint rajta is múlhatott az, hogy a diákok nem jutottak pénzükhöz.

Litresits Andrástól, Czeglédy Csaba sajtóperekben eljáró ügyvédjétől megtudtuk: ügyfele már augusztus elején levelet írt Fiáknak, hogy küldje el a DiákÉsz-hez befutott károsultak számát és az elmaradt fizetések összegét. Litresits szerint a Diákész elnöke kezdetben örült a megkeresésüknek, és átküldte 16 diák nevét, valamint az állítólagos károk összegét, ami akkor egymillió forint volt. Nem csatolta viszont a fizetéshez szükséges iratokat, amelyeket további kérések ellenére sem küldött el. Mindezek után Fiák hirtelen hangnemet váltott: dörgedelmes levélben tudatta Czeglédyékkel, hogy időközben a Human Operator Zrt. „inkompetenciája” miatt – az adóhatósági eljárás alá vont cég nem fért hozzá az adataihoz és a pénzéhez – Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz fordult segítségért.

A más ügyekben – például a Quaestor-csőd vagy Bróker Marcsika esetében – nehezen mozduló kormánypárt soron kívül fogadott két károsult diákot, majd be is nyújtotta a Parlamentnek a Czeglédy bűnösségét kimondó parlamenti határozatot, benne a kártalanítás kitételével. A sürgősséget pedig a károsultak közel ezerre tett számával indokolta.

Mint emlékezetes, a NAV még június közepén csapott le a Czeglédy-vezette Human Operatorra hárommilliárd forintos adócsalás gyanújával. Mivel a NAV sajátos módon éppen fizetésnapokra időzítette a fellépését, illetve számlazárolását, akadt olyan diákmunkás, akinek bent ragadt a munkabére. Czeglédy Csaba ügyvédjén keresztül lapunknak is többször leszögezte, hogy a Human Operator munkavállalóinak zömét kifizették, szerintük néhány tucat ember fizetése ragadhatott be a NAV akciója nyomán. Pontos számot azonban ők sem tudnak, mivel a NAV zár alá vette a cég összes adathordozóját és a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöl semmilyen információt. A NAV hallgatása viszont lehetőséget ad arra, hogy a választási kampányban a kormánypárt és a Fidesz-sajtó azt az üzenetet harsoghassa minden csatornán: Czeglédyék „közel ezer” diákot károsítottak meg. Csakhogy azóta a Czeglédyék több sajtópert megnyertek a kormányhoz hű médiákkal szemben, a nemrégiben a TV2-vel szemben indított eljárásban tanúskodó Fiák pedig mindössze 51 károsult ügyvédi meghatalmazását tudta beküldeni a Fővárosi Törvényszékre.

Fidesz-közeli DiákÉsz-vezér
A Czeglédy-ügyben a kormánysajtóval bensőséges viszonyt ápoló Fiák Istvánt forrásaink a nagypolitikában nem különösebben aktív emberként írták le, ugyanakkor úgy tudjuk, Kósa Lajossal jó viszonyt ápol. Fiák a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja, a kormánypárti politikus pedig nemrégiben éppen a DiákÉsz ajánlására kapott szövetkezeti érdemrendet. Az is bizalmi viszonyra utalhat: a RomNet.hu 2017-es cikke szerint Fiák István irodája részesült még Farkas Flórián vezetésével létrejött, botrányos „Híd a munka világába” projektből. Mint a RomNet megírta, az Országos Roma Önkormányzat több mint százmillió forint értékben kért be háttértanulmányokat, ezek egyikét a Fiák és Társa Ügyvédi Iroda készítette 9,9 millió forintért.Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!