Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Megvédenek

Népszava|2017. dec 12. 06:13
[A+ A-]

Négy évvel ezelőtt, amikor a mobilgát-ügy komolyra fordult, még a Tarlós István vezette, fideszes többségű fővárosi önkormányzat is tudta, hogy a Csillaghegyi-öblözet megvédéséhez nincs szükség a partvonalon futó mobil védműre. Akkor evidenciának számított, hogy az árvíz ellen a fő védvonalon, azaz a Nánási út – Királyok útja magasságában kell védekezni, a mobilgát pedig, ha megépül, beruházói/ingatlanfejlesztői érdekeket fog szolgálni. Azóta mindössze annyi változás történt, hogy egyrészt a Rómain is elkezdték a máshol jól bevált „tényeken túli” kommunikációt, másrészt néhány nagyon Orbán-közeli oligarcha bevásárolta magát az érintett partszakaszra, amitől a beruházói érdek hirtelen nemzeti érdekké vált.

Ugyanazt látjuk mindenütt, ahol ez a hatalom építkezésekbe kezd: közpénzből (adóbefizetésből és/vagy uniós támogatásból) lesz milliárdos magánhasznon, és a kormánypárt kétharmados sajtótöbbsége – az állami médiától a Lokálig és a bulvárszemét további végtelen mélységeiig – mindig készen áll annak elmagyarázására, hogy egyenlő lenne a nemzethalállal, ha máshogy történne. A típustörténet különféle alverzióit csupán az különbözteti meg egymástól, hogy hány jegyű és mekkora szám áll a kilenc nulla előtt. Ha egy beruházás fölösleges, vagy egyenesen káros, mint Paks II, a Városligetbe tervezett szórakoztató negyed vagy a majdani mobilgát, akkor más, érdemi eltérést nehéz találni. Közös pont viszont több is akad: a Garancsi-Mészáros-Tiborcz hármas valamelyik tagja szinte bizonyosan ott sündörög a kondér körül, a számla a sokszorosa lesz annak, amit először mondtak - a mobilgát 2,7 milliárdról indult, most 25 milliárdnál járunk, és még csak az engedélyezésnél tartanak -, az üzletet pedig átláthatatlanul, a szabályokat megkerülve intézik. (A gátprojektet emiatt most épp a közbeszerzési hatóság küldte vissza a startvonalra.)

És még valami: a kormányoldali állítások mindig úgy kezdődnek, hogy „megvédik” - az olcsó áramot, a Ligetet, a budai lakosságot –, arról pedig a magánnyugdíj-eset óta minden józan magyar ember tudja, hogy mit jelent.

Hargitai Miklós