Előző
Következő
új cikk

Belföld

Karácsonynak nem elég az MSZP

Népszava|2017. dec 12. 05:03
[A+ A-]

FOTÓ: MARKOSZOV SZERGEJ

Az MSZP és a Párbeszéd szövetségénél szélesebb körű együttműködésben gondolkodik Karácsony Gergely. Szerinte nem lehet gond, hogy így már 15 százalékos parlamenti küszöböt kellene átlépni.

A sok napirendi pont miatt elhúzódott, estébe nyúlt az MSZP hétfőn tartott elnökségi ülése. Kunhalmi Ágnes, az MSZP programegyeztetésért felelős vezetője, budapesti elnök a Népszavának elmondta: Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége egy lehetőség, hivatalossá akkor válik, ha "közösen kialakított, az ország felemelését szolgáló programmal bír a baloldal, és azt megszavazzák az MSZP testületei is". Az MSZP kongresszusát várhatóan január végére hívják össze. Az egyeztetésnek része, hogy a baloldal miként építi fel azt a közös alternatívát, amely lehetőséget ad a változást akaró több mint hárommillió embernek akarata érvényesítésére. Ezek az egyeztetések zajlanak a Párbeszéddel és más pártokkal is – közölte Kunhalmi Ágnes.

Molnár Gyula pártelnök az MSZP szombati programismertetőjén jelentette be, hogy kormányfőjelöltnek javasolja Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét.

Karácsony lapunknak egyértelművé tette: nem elégszik meg az MSZP és a Párbeszéd szövetségével. Minél szélesebb körű összefogást szeretne, amelyben minden mérvadó ellenzéki párt helyet kap. Nem látja be, hogy miért ne sikerülhetne megvalósítani egy ilyen együttműködést. Kérdésünkre nem mondott konkrétumot arról, hogy melyik párttal és milyen menetrend szerint kellene tárgyalásokat folytatni. Biztosra veszi azonban, hogy a kormányváltást akaró választópolgárok ki fogják kényszeríteni a széleskörű ellenzéki összefogást: az emberek felmérték, hogy a Fideszt csak így lehet legyőzni.

Hasít a Fidesz, sok a bizonytalan választó
Miközben a két legnagyobb ellenzéki párt vergődik, a Fidesz népszerűsége folyamatosan nő – derül ki a Republikon Intézet reprezentatív felméréséből, amelyet az intézet médiapartnereként a 24.hu közölt. A 2017. májusi relatív mélypont után, amikor a Fidesz 45 százalékon állt a pártválasztók körében – szemben a Jobbik és az MSZP 19-19 százalékával –, az októberi rekordmagas, 54 százalékos támogatottságot most még 3 százalékponttal növelni is tudta a kormánypárt, amely így 57 százalékon áll. Ehhez képest a Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra esett, ennél alacsonyabb támogatottságot még nem mért neki 2017-ben a Republikon. Az MSZP stagnál: a szeptemberi 11 százalékos mélypontot októberre fel tudta tornázni 12 százalékra, ám novemberre újra visszaesett erre a szintre. Árnyalja a képet, hogy az emberek 40 százaléka továbbra sem tud pártot választani. Az adatfelvétel még azt megelőzően történt, hogy a Jobbik ügyében kitört volna a számvevőszéki botrány.

Ha viszont kettőnél több párt szerepel a szövetségben, akkor a parlamentbe jutáshoz már 15 százalékos eredményt kell elérni. „Ez legyen a legnagyobb baj” – mondta Karácsony Gergely. Szerinte fölösleges lenne elindulni a választáson, ha valaki úgy gondolná, hogy az MSZP részvételével létrejött szövetség számára akadályt jelent átlépni a 15 százalékos parlamenti küszöböt.

– Nem értünk egyet azzal, amit az MSZP és Karácsony Gergely képvisel, nem kívánunk a szocialista párttal közös listán szerepelni – nyilatkozta lapunknak Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke. Hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek az egyéni választókerületekben kell a lehető legtöbb helyen megállapodni a kölcsönös visszalépésekről.

Szigetvári szólt arról a titokban készített felvételről is, amely a hét végén kerül ki a netre, amelyen Karácsony Gergely keresetlen szavakkal ecsetelte, mennyire értelmetlen húzás volt elvállalnia a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltségét. Az Index úgy tudja, hogy Karácsony szavait az Együtt elnökségi ülésén rögzítették. Szigetvári Viktor kérdésünkre kijelentette: nem tudja, hol készült a felvétel, és a módszer nem vall az Együttre, de belső vizsgálatot indítottak.

Karácsony Gergely a titokban készült hangfelvétellel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy korábbi állapotról, és nem a mostani miniszterelnök-jelölti pozíciójáról beszélt. Sajnálja, hogy őszinteségére őszintétlen reakció volt a válasz, de az ügyet a maga részéről lezártnak tekinti. Így azt sem kommentálta, hogy szavait az Együtt elnökségi ülésén vették volna fel.

Nem tüntetnek a Jobbikkal
Demonstrációt hirdetett péntekre a Jobbik, amiért az Állami Számvevőszék több mint 660 millió forintra akarja büntetni a pártot – jelentette be a parlamentben Vona Gábor pártelnök.
Kérdés, hogy a baloldali pártok, amelyek nem vállalnak politikai közösséget a Jobbikkal, de tiltakoztak a számvevőszéki eljárás ellen, hajlandók-e elmenni a tüntetésre. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint elfogadhatatlan a kettős mérce, amit a Fidesz és a számvevőszék alkalmaz. Ugyanakkor „kötve hiszi”, hogy a szocialisták részt vesznek a Jobbik demonstrációján.
Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szintén felháborítónak tartja a Jobbik elleni számvevőszéki eljárást, ahogyan azt is, hogy a Fidesz saját hatalmi érdekeinek rendel alá elvileg független intézményeket. A DK azonban nem fog tüntetni a Jobbik mellett. Gréczy indoklása szerint „ilyen szinten sem akarunk összefogni”.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!