Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fizetős játszótér Hajdúhadházon - Uniós vizsgálat indult

Népszava|2017. dec 12. 13:16
[A+ A-]

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A diszkriminációmentesség elvét alkalmazni kell az uniós alapokból történő fejlesztések esetén, az uniós jogszabályok pedig kifejezetten tiltják a közvetlen és közvetett, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést több kulcsfontosságú területen, például a nyilvánosság számára elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén - ezt írta Niedermüller Péter európai parlamenti képviselőnek a hajdúhadházi játszótér romákat kirekesztő használata miatt feltett kérdésére Corina Cretu uniós biztos. A Demokratikus Koalíció alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat.

A Népszava írta meg elsőként, hogy a Hajdúhadházon 85 millió forint uniós támogatással épült játszótér használatát a város vezetése „regisztrációhoz” köti. A környéken lakó roma családok számára semmilyen információt sem adtak arról, hogy mi a regisztráció módja, és ha kértek ilyet, elutasították őket. Ennek következtében a környékbeli roma gyerekek egyáltalán nem tudják használni a játszóteret. Megírtuk azt is: alaposan a zsebébe kell nyúlnia a hajdúhadházi önkormányzatnak, ha kiderül, hogy jogtalanul szednek pénzt az esélyegyenlőségi céllal épült sportkomplexum használatáért. A Hajdúhadházi Fiatalok csoport idén nyáron több mint 250 aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy tegyék ingyenessé a sportkomplexum szolgáltatásait.

Az uniós biztos további információkat kért a projekttel kapcsolatban, hogy értékelhesse a diszkrimináció elkerüléséhez szükséges lépéseket - olvasható a DK közleményében. 

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!